Vita Bergen

Vita Bergen

Arrangör Klubb Instant
Datum fredag 30 juni
Insläpp 22.00
Pris 120kr
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Länkar Event på facebook
Köp biljett på Ticketmaster

Sedan debutalbumet Disconnection släpptes 2015 och belönades med en P3 Guld-nominering (Årets Pop), internationella skivkontrakt och utsålda Europaturnéer, har bandet hunnit med över hundra spelningar. Den 2:a juni släpps Vita Bergens andra album Retriever. Det färdigställdes i Los Angeles och producerades av frontfiguren William Hellström tillsammans med Martin Forslund som bl.a. producerade på Håkan Hellströms senaste album. Den 30:e mars släpps första singeln från albumet, Nixon, som är en poplåt där War on Drugs möter Madonna.

 

Vita Bergen utgörs av sex barndomskompisar från Göteborg som började spela tillsammans 2013. Frontmannen William Hellström studerar till läkare och byter verklighet titt som tätt när han lämnar läkarböckerna för att hamna i trans på scen. Med scenrelaterade hjärnskakningar, spikar i fötterna och självsydda sår spekulerar han om vad som ligger bakom framgångarna: 

 

”Det spelar ingen roll om vi spelar för fyra eller fyra tusen personer, vi kommer alltid spela varje spelning som att det är det sista vi gör. Skall inte musiken få kännas? Jag kommer aldrig bli nöjd. Den dagen lägger vi ner. Vi är här för att vi måste vara här.”

 

Efter att Vita Bergen släppte sitt debutalbum hösten 2015 följde ett flitigt turnerande i Skandinavien, Tyskland, Spanien, Schweiz, Kosovo med mera, vilket gav dem en plats på den europeiska indiescenen. Från att för fyra år sedan ha åkt runt i åttamannabuss mellan trånga svartklubbsspelningar har bandet nu hunnit med över hundra spelningar. 

 

Medan första albumet spelades in i Williams etta i Vasastaden i Göteborg har Retriever spelats in i lyxiga studios. Hostels med gamla cigg under sängen byttes mot dyra hotellrum, skyskrapor, poolfester, stora kontor i L.A. och utsålda spelningar där responsen var överväldigande. Allt detta har format soundet på det nya albumet. Musiken är skriven av de bästa kompisarna William och Robert Jallinder som bestämde sig för att forma ett band när de hoppade av från Handelshögskolan i Stockholm.

 

”Temamässigt så står den här skivan i kontrast till den förra. Det här albumet är extremt mycket tydligare och berör konkreta saker, saker som händer här och nu, som Du och jag, relationer. Saker som verkligen betyder någonting, när allt smink runnit av. Samtidigt gjorde hela den här resan efter Disconnection att vi kände att vi ville ta tillbaka det med det här släppet. Vi ville låta mindre förbannade. Vi är just nu hur glada som helst, och vi vill göra popmusik” säger bandets frontfigur William Hellström.

 

Med i bandet är också Hampus Bergh, Gustaf Gunér, Jakob Kullberg och Andreas Jallinder.”


Köp biljett på Ticketmaster