Vita Bergen + Support: Vinter

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/1/0/d/pustervik.nu/httpd.www/v2/wp-content/themes/pustervik2/single-event.php on line 174
Arrangör Klubb Instant
Datum fredag 30 juni
Insläpp 22.00
Pris 120
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Länkar Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/1/0/d/pustervik.nu/httpd.www/v2/wp-content/themes/pustervik2/single-event.php on line 182
Köp biljett

Sedan debutalbumet Disconnection släpptes 2015 och belönades med en P3 Guld-nominering (Årets Pop), internationella skivkontrakt och utsålda Europaturnéer, har bandet hunnit med över hundra spelningar. Den 2:a juni släpps Vita Bergens andra album Retriever. Det färdigställdes i Los Angeles och producerades av frontfiguren William Hellström tillsammans med Martin Forslund som bl.a. producerade på Håkan Hellströms senaste album. Den 30:e mars släpps första singeln från albumet, Nixon, som är en poplåt där War on Drugs möter Madonna.

 

Vita Bergen utgörs av sex barndomskompisar från Göteborg som började spela tillsammans 2013. Frontmannen William Hellström studerar till läkare och byter verklighet titt som tätt när han lämnar läkarböckerna för att hamna i trans på scen. Med scenrelaterade hjärnskakningar, spikar i fötterna och självsydda sår spekulerar han om vad som ligger bakom framgångarna: 

 

”Det spelar ingen roll om vi spelar för fyra eller fyra tusen personer, vi kommer alltid spela varje spelning som att det är det sista vi gör. Skall inte musiken få kännas? Jag kommer aldrig bli nöjd. Den dagen lägger vi ner. Vi är här för att vi måste vara här.”

 

Efter att Vita Bergen släppte sitt debutalbum hösten 2015 följde ett flitigt turnerande i Skandinavien, Tyskland, Spanien, Schweiz, Kosovo med mera, vilket gav dem en plats på den europeiska indiescenen. Från att för fyra år sedan ha åkt runt i åttamannabuss mellan trånga svartklubbsspelningar har bandet nu hunnit med över hundra spelningar. 

 

Medan första albumet spelades in i Williams etta i Vasastaden i Göteborg har Retriever spelats in i lyxiga studios. Hostels med gamla cigg under sängen byttes mot dyra hotellrum, skyskrapor, poolfester, stora kontor i L.A. och utsålda spelningar där responsen var överväldigande. Allt detta har format soundet på det nya albumet. Musiken är skriven av de bästa kompisarna William och Robert Jallinder som bestämde sig för att forma ett band när de hoppade av från Handelshögskolan i Stockholm.

 

”Temamässigt så står den här skivan i kontrast till den förra. Det här albumet är extremt mycket tydligare och berör konkreta saker, saker som händer här och nu, som Du och jag, relationer. Saker som verkligen betyder någonting, när allt smink runnit av. Samtidigt gjorde hela den här resan efter Disconnection att vi kände att vi ville ta tillbaka det med det här släppet. Vi ville låta mindre förbannade. Vi är just nu hur glada som helst, och vi vill göra popmusik” säger bandets frontfigur William Hellström.

 

Med i bandet är också Hampus Bergh, Gustaf Gunér, Jakob Kullberg och Andreas Jallinder.”

 

Support – VINTER: 
Vinter heter egentligen Hampus Berg och han har under många år producerat musik under monikern Lupus Cain.

Under Vinters tonår utforskades en rad genrer men han fastnade för hiphop och R&B och där och då byttes gitarren ut mot datorn och musik började produceras. Detta var ett avgörande ögonblick och fick kärleken för att skriva och producera musik att växa.

2012 flyttade Vinter till London och pluggade musikproduktion och ljudteknik. Där började han även producera för andra artister, exempelvis Kojey Radical, under namnet Lupus Cain. Han delade studio med produktionsduon BALISTIQ som bland annat producerat åt Tinie Tempah, Little Simz och Kano.

2015 Flyttade Vinter hem till Sverige och började göra musik på svenska, då under aliaset som kom att bli artistnamnet Vinter. Inspirationen kommer från artister som Gucci Mane, 808 Mafia, Future och Chief Keef. Ambitionen är att ta influenserna och slänga in dem i en grå vardagsmiljö präglad av melankoli och ångest.

Den 29 april släppte Vinter sin debutsingel ”2007”, som gästas av norska stjärnan Unge Ferrari och singelsläppet följdes upp av ett gästinhopp på spelningen med Unge Ferrari och Arif på El Cocodrilo.
Han är aktuell med släppet av singeln "Stanna kvar" i slutet av 2016 och har en rad olika samarbeten på gång under 2017.


Köp biljett