Nynningen + Motvind + Orkan

Arrangör Pustervik
Datum torsdag 12 december
Insläpp 19.00
På Scen 19.30
Pris 300 + service
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

12:e december slår de legendariska proggbanden Nynningen, Motvind och Orkan ihop sig för en helkväll på Pustervik.

NYNNINGEN är ett av de mest tongivande svenska banden inom det som i efterhand kommit att kallas för proggmusiken och ett självskrivet namn i den svenska musikrörelsen. Bandet bildades 1970 och släppte under samma årtionde flera bejublade album, bland annat ”För full hals” 1973. Bandet slutade turnera 1980 och efter 36 år återförenades bandet till allas förtjusning i dec 2016 på Pustervik och har sedan dess turnerat flitigt och gjort ett åttiotal konserter över hela landet. Nynningen släppte tidigare i år den unika liveinspelade dubbelvinylen ”Vi kommer”.

Medlemmar är:
TOMAS FORSSELL/sång, elgitarr NIKKE STRÖM/elbas, BENGAN BLOMGREN/elgitarr, THOMAS JÄDERLUND/saxofon, sång PONTUS TORSTENSSON/trummor HILDA EKSTEDT/saxofon, sång NICLAS RYDH/trombon.

MOTVIND blev under 70- och 80-talet ett av de tyngsta namnen på den svenska rockscenen. Bandet som formades i det man idag kallar utanförskap levererade tung rockmusik med influenser av brittisk/amerikansk rock med realistiska texter som speglade sin omvärld. Med kompromisslösa och intensiva scenshower blev Motvind ett namn att räkna med i Skandinavien.

Motvind debuterade 1976 med skivan ”Känn dej blåst” och skrev snabbt därpå ledmotivet till TV-serien ”Lära för livet”, den blev Carin Mannheimers genombrott som en av Sveriges mest rosade regissörer. Lära för livet är fortfarande Sveriges mest sedda TV-serie och sändes i repris i Danmark, Norge och Sverige i omgångar vilket gjorde bandet stor nytta.
Motvind har via hundratusentals sålda skivor en låtskatt värd att lära känna och har under de senaste 10 åren gjort sparsmakade framträdanden vid större event och festivaler.

Motvind spelade 2017 på Fadimegalan på konserthuset i Göteborg och Sweden Rock Festival där en månghövdad publik bestående av en variationsrik publik som kunde njuta av när ett av Sveriges tyngsta rockband brände gitarrsträngar och pumpade upp hjärtslagen hos publiken. 2018 medverkade Motvind på Sävefestivalen där de återkommer 2019.
För övrigt är biografin ”Pissa i Motvind” redo för förlag och pilotdokumentären ”Asfalt. Glas. Betong och Stål” under produktion.

ORKAN – ett utav Göteborgsscenens mest spännande och starkast lysande namn just nu är proggkvintetten Orkan. Orkan berättar om systemets orättvisor, samhällets hänsynslöshet och naturens motstånd och hämnd allt medan förstärkarna skriker och publiken jublar. Man behandlar svåra teman som ligger i tiden, där det finns plats för både ilska, sorg och glädje.
Orkans musik är dansant och trallvänlig men på största allvar. Soundet går näst intill i punkens tecken, kännetecknat av Moa- Linn Rosenlöfs och Theresia Dufvas energiska rytmsektion, där ett extra tryck läggs till i form av Kim Bertilsson på saxofon. Josefin Greens raka, ösiga riff blandas snyggt upp med Fredrik Pettersons mer melodiska stratasolon. Orkans koncept är tveklöst inspirerat av 1970-talets svenska musikrörelse, men bandet är knappast något nostalgiprojekt.
Medan den ena foten vilar i arvet från proggen står den andra stadigt placerad i samtiden med berörande och insiktsfulla låttexter, vilka uppmuntrar till solidaritet och eftertänksamhet. 2017 var sannerligen ett flitigt år för bandet Orkan. Efter en succéartad turné som öppningsakt för genreveteranerna Nynningen har Orkan spelat för fulla hus vart de än beger sig och ingen lämnas oberörd utav dess framfart. ”Orkan leder den nya proggvågen”, menar Nynningen, och ingen har något att invända mot detta erkännande.
I september 2017 släppte Orkan sin självbetitlade första fullängdar


Köp biljett