AW med forskare: Den nya atomåldern

Arrangör Folkuniversitetet, Göteborgs Universitet & Pustervik
Datum torsdag 27 februari
Insläpp 17.00
På Scen 17.30
Pris Gratis
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben

Perioden mellan den första atombomben som fälldes över Hiroshima 1945 och kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 brukar kallas för atomåldern. Den vetenskapliga kunskapen om atomkärnan och hur dess bundna energi kunde användas tekniskt och militärt ansågs helt enkelt vara så viktig att det var motiverat att tala om en ny epok i mänsklighetens historia.

Nu är plötsligt kärnvapen och kärnkraftverk högt upp på den politiska agendan igen, efter decennier av terrorbalans, nedrustningsavtal och beslut om att avveckla kärnkraften till förmån för säkrare energikällor. Trots de uppenbara riskerna skramlar vissa länder återigen med atomvapen – och i Sverige vill politikerna göra storskaliga satsningar på nya reaktorer.

Varför har den här utvecklingen skett de senaste åren? Vilka möjligheter och risker innebär det, militärt och energimässigt? Kommer vi att se nya kärnkraftverk och Nato-märkta kärnvapen på svensk mark de kommande åren? Är vi på väg in i en ny atomålder i skuggan av globala konflikter och klimathot?

Välkommen på AW med forskare!

Medverkande

Tomas Kåberg, professor i industriell energipolicy och styrkeområdesledare för energiområdet, Chalmers tekniska högskola

Christian Munthe, professor i praktisk filosofi, Göteborgs universitet

Ulrika Möller, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet och verksam vid Alva Myrdal Centrum för nedrustning (AMC)

SAMTALSLEDARE
Mattias Hagberg, journalist och författare

PLATS
Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg

ÖVRIG INFORMATION
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Dörrarna öppnar kl. 17.00.

Mat och bar.

After work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i samarbete med Pustervik.