AW med forskare • fri entré

Arrangör Folkuniversitet GBG, Göteborgs Universitet och Pustervik
Datum onsdag 1 november
Insläpp 17.00
På Scen 17.30
Pris Gratis
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben

AW med forskare: Det nya klassamhället

Medelklassen roar sig med fjällsemestrar, eviga renoveringar och dyra naturviner från Systembolagets tillfälliga sortiment. Samtidigt ökar otryggheten i det svenska arbetslivet. Allt fler har tillfälliga kontrakt och på senare år har en ny form av gigarbetare dykt upp som ofta helt saknar anställning. Längst ner i hierarkin hittar vi de rosa cykelbuden, ständigt på väg i ett samhälle där bekvämligheten hos dem som har det bra går före villkoren för dem som har det sämst.

Vad kännetecknar det samtida svenska klassamhället? Hur har det vuxit fram och vilka konsekvenser får det? Vilka riskerar att hamna i osäkra låglönejobb? Hur skiljer sig gigarbetarna från den traditionella arbetarklassen? Är en ny klassallians mellan arbetare och tjänstemän likt den som möjliggjorde den svenska välfärdsstatens framväxt möjlig?

Välkommen på after work med forskare!

Medverkande

Johan Alfonsson, doktor i sociologi, affilierad forskare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Har skrivit boken ”Det otrygga arbetslivet i Sverige – dess framväxt och konsekvenser” och varit medförfattare till ”Klass i Sverige”.

Lovia Broström, doktor i ekonomisk historia, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Har skrivit boken ”Medelklassen – 200 år i samhällets mitt”.

Anders Teglund, författare, förläggare, musiker och tidigare Foodora-bud. Har skrivit böckerna ”Cykelbudet” och ”Slavdrivaren”.

Samtalsledare

Mattias Hagberg, journalist och författare

Övrig information

Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.