AW med forskare: Kapitalister för klimatet

Arrangör Folkuniversitet GBG, Göteborgs Universitet & Pustervik
Datum onsdag 6 december
Insläpp 17.00
På Scen 17.30
Pris Gratis
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben

Klimatkrisen är ett faktum. Men trots decennier av varningar från forskarsamhället är vi fortfarande på väg åt fel håll. Växthusgaserna når nya rekordnivåer och allt tyder på att vi går mot temperaturökningar långt över Parisavtalets mål.

Det krävs politisk handling för att vända situationen, men politikerna stoppar huvudet i sanden. Att bli omvald verkar vara viktigare än planetens framtid. Men det finns starka röster för förändring. Miljörörelsen driver på – och näringsliv och storföretag har börjat ställa hårdare krav på att politiken tar ansvar och skapar förutsättningar för en grön omställning.

Hur tungt väger näringslivets röst i klimatpolitiken? Kan storföretag och sociala rörelser kroka arm? Kommer vi att se några förändringar under FN:s klimatmöte COP28? Har kapitalismen en framtid i miljökrisen, eller är det ”nedväxt” som gäller för att utsläppen ska börja minska?

Välkommen på AW med forskare!

MEDVERKANDE

Sverker C Jagers, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet och gästprofessor, Luleå Tekniska universitet. Expert på miljöpolitik.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Expert på policyinstrument för miljöfrågor med många internationella uppdrag, inklusive flera av de stora miljöekonomiska forskningsgrupperna i Europa.

Mattias Wahlström, universitetslektor och viceprefekt, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Expert på sociala rörelser och politiska protester.

SAMTALSLEDARE

Mattias Hagberg, journalist och författare