AW med forskare – konflikternas mellanöstern

Arrangör Folkuniversitetet & Göteborgs Universitet
Datum tisdag 21 januari
Insläpp 17.00
På Scen 17.30
Pris Gratis
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben

Sedan de första mänskliga civilisationerna uppstod i Mellanöstern har området spelat en central roll i världshistorien – och varit en brännpunkt för svåra konflikter och politiskt kaos.

De senaste tio åren har präglats av både nya och gamla motsättningar.

Den arabiska våren, kriget i Syrien, kampen mot IS och de omfattande demonstrationerna i länder som Iran, Irak och Libanon som pågår för tillfället. Men också rivaliteten mellan sunni- och shiamuslimer, stormakternas intressen, spänningarna mellan demokrati, diktatur och nationalism och osämjan mellan araber, judar, kurder, turkar och andra etniska grupper.

Vad händer i Mellanöstern just nu? Vad skiljer länderna och vad är gemensamt? Vilken roll spelar USA, Ryssland, Israel, Saudiarabien och Iran? Förändras dynamiken när USA drar sig tillbaka och inte längre är att lita på?

Välkommen på after work med forskare!

MEDVERKANDE
Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på Mellanösternpolitik

Rouzbeh Parsi, lektor i historia vid Lunds universitet och chef för Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram

Fler medverkande tillkommer.

MODERATOR
Mattias Hagberg, journalist och författare

After work med forskare är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Fri entré
Åldersgräns 18 år

Med reservation för ändringar.