INSTÄLLT – AW med forskare: övervakningssamhället

Arrangör Folkuniversiteten & GU
Datum onsdag 2 mars
Insläpp 17.30
Pris Gratis
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen

Utvecklingen inom artificiell intelligens och maskininlärning ger enorma möjligheter att övervaka varje steg du tar – fysiskt och digitalt. Både stater och privata aktörer har varit snabba att haka på, inte sällan under förevändningen att storskalig dataregistrering leder till ökad trygghet eller skräddarsydda användarupplevelser.

Ett exempel är Kina, där övervakning med ansiktsigenkänning använts för att sätta en miljon uiguriska ”terrorister” i omskolningsläger. Samma teknik utnyttjas i ett socialt ”kreditsystem” där människor får förmåner eller straff baserat på beteende och umgänge, allt med syfte att stärka samhällets integritet och öka konkurrenskraften. Ett annat exempel är ”övervakningskapitalismen” där användardata har blivit en handelsvara. I den nya ekonomin är vi inte konsumenter utan råvara, och vi ger villigt upp vår personliga integritet till ett fåtal mäktiga techgiganter.

Hur oroliga ska vi vara som medborgare, arbetssökande och kunder?
Välkommen på after work med forskare!

MEDVERKANDE
Christel Backman, universitetslektor, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Expert på övervakning med fokus på arbetslivet.

Fler medverkande tillkommer.

MODERATOR
Mattias Hagberg, journalist och författare

After work med forskare är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Med reservation för ändringar.