AW med forskare – Stoppa matchen! idrott & politik

Arrangör Folkuniversitetet, Göteborgs Universitet & Pustervik
Datum onsdag 19 oktober
Insläpp 17.00
Pris Gratis
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben

Sedan Berlinolympiaden 1936 har diktaturer haft en förkärlek för att stå värd för de mest prestigefyllda idrottsmästerskapen. De senaste åren har Ryssland och Kina arrangerat flera av de största tävlingarna och snart avgörs fotbolls-VM i Qatar.

Idrottsstadion är också en arena för individuella protester och aktivism. Ett historiskt exempel är John Carlos och Tommie Smiths kontroversiella manifestation för medborgerliga rättigheter vid OS i Mexiko City 1968. På senare tid har det blivit allt vanligare att enskilda utövare och förbund kampanjar mot rasism eller för mänskliga rättigheter.

Har sporten blivit mer politisk eller har den alltid varit det? Varför är ”sportswashing” så viktigt för auktoritära stater – och hur ska omvärlden förhålla sig: delta eller bojkotta? Vilken makt har enskilda elitidrottare som tar ställning och vilka protester ska man få göra på en prispall?  Vilken roll spelar varumärken och kommersiella intressen? 

Häng med när after work med forskare öppnar dörren till en värld av korruption, propaganda och fantastiska idrottsprestationer!

MEDVERKANDE

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet. Expert på de politiska skiljelinjerna i en globaliserad värld.

Johan Esk, sportkrönikör, Dagens Nyheter. Har blivit utnämnd till Sveriges bästa fotbollskrönikör och skriver ofta om idrott och politik.

Eva Ossiansson, doktor i företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. En av Sveriges främsta varumärkesforskare.

SAMTALSLEDARE

Mattias Hagberg, journalist och författare

After work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Fri entré
Åldersgräns 18 år

Med reservation för ändringar.