AW med forskare – you’re cancelled!

Arrangör Folkuniversitetet GBG, Göteborgs Universitet & Pustervik
Datum tisdag 14 mars
Insläpp 17.00
Pris Gratis
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben

Listan över kändisar, politiker, forskare, journalister, författare och influerare som blivit bojkottade på grund av sina handlingar, åsikter och uttalanden växer för varje dag.

Fenomen som cancelkultur, deplattformering och andra typer av offentligt skambeläggande, ofta i sociala medier, har blivit vardagsmat. Försöken att tysta personer och företeelser man inte gillar kommer från både höger och vänster, och många menar att det håller på att utvecklas till ett hot mot yttrandefriheten, demokratin, den akademiska friheten och den öppna debatten.

Vad kännetecknar cancelkulturen som socialt och politiskt fenomen? Är den befogad eller ett uttryck för mobbmentalitet och kränkthetskultur? Vilken roll spelar sociala medier? Hur påverkas barn och unga? Vem får säga vad i det offentliga rummet? Vilka kulturella uttryck får existera?

Välkommen på after work med forskare!

MEDVERKANDE

Moa Bladini, doktor i straffrätt, Juridiska institutionen, Göteborgs universitet. Expert på straffrättslig lagstiftning kring hat och hot på nätet och dess relation till yttrandefrihet.

Roger Blomgren, professor i biblioteks- och informationsvetenskap och ledare för Centrum för kulturpolitisk forskning (KPC), Högskolan i Borås. Expert på makt och inflytande inom kulturpolitiken.

Margareta Bohlin, docent i psykologi, Göteborgs universitet. Expert på organisering i sociala medier och psykosociala processer kring hat, hot och åsiktsbildning online.

MODERATOR

Mattias Hagberg, journalist och författare

After work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i samarbete med Pustervik.