Bar Grön

Arrangör Pustervik & Miljöpartiet
Datum tisdag 22 maj
Insläpp 17.30
Pris Gratis
Plats Matsalen

Negativia koldioxidutsläpp – en grön utopi eller snar framtid?
Att vi lever i skuggan av framtiden är tydligt i klimatfrågan, där vi nu är på väg mot en tre till fyra grader varmare värld. Samtidigt har allt fler tyngre industrier och andra utsläpps-intensiva samhällssektorer på senare år visat på tydliga ambitioner och färdplaner för att minska sina avtryck. En växande grupp forskare menar till och med att avancerade tekniker kommer möjliggöra Nollutsläpp eller Negativa utsläpp av växthusgaser för industrier. Kan framtidens teknik lösa klimatfrågan och vilka åtgärder behövs för en sådan övergång? Finns det oönskade effekter och risker? 


Den 22-24 maj 2018 arrangerar Chalmers den första internationella, vetenskapliga konferensen om negativa koldioxidutsläpp. För att sprida kunskap om frågorna till alla som är intresserade bjuder Bar Grön in till panelsamtal med Magnus Rydén, docent i energiteknik på Chalmers, Fabian Levihn, ansvarig för systemutveckling på Stockholm Exergi och Olav Øye från miljöstiftelsen Bellona. 

Moderator: Elisabeth Undén, politisk sekreterare för MP Göteborg med ansvar för klimat, trafik, infrastruktur och lokaler samt ordförande för Göteborg Energi.



Tag med en vän och kom! Var med i samtalet och träffa andra som är engagerade i miljöfrågor. Det är fri entré. Alla är välkomna!



Vi träffas en trappa upp på Pustervik. 

Det finns vegansk soppa och bröd att köpa från kl. 17.30. Panelen inleder kvällen kl. 18.00.

DJ: Johan Hellström står för musiken.



Bar Grön i Göteborg är en mötesplats för samtal om politik och framtidens lösningar på samtidens utmaningar.

Bar Grön arrangeras av Miljöpartiet de gröna i Göteborg i samarbete med Pustervik. 



Presentation av paneldeltagarna: 

Magnus Rydén är docent i Energiteknik vid avdelningen för energiteknik på Chalmers Tekniska högskola. Hans forskning handlar i huvudsak om teknik för koldioxidinfångning från industriella punktutsläpp, så kallad Carbon Capture and Storage (CCS) samt termisk omvandling av biobränslen till kraft, värme och energibärare såsom exempelvis vätgas. Han är också koordinator för Nordisk Energiforsknings flaggskeppsprojekt "Negative CO2", vilket handlar om att generera negativa CO2-utsläpp genom koldioxidinfångning applicerad på biomasseldade kraftverk.



Fabian Levihn är Utvecklingschef för system och marknadsforskning på Stockholms Exergi (f.d. Fortum) samt deltidsforskare vid institutionen för Industriell ekonomi och organisation på KTH. Stockholm Exergi är den största energileverantören i Stockholm och driver en av de mest avancerade multienergisystemen för stadsmiljöer i världen.

Fabian har en master i maskinteknik och en PhD i Industriell ekonomi och organisation med fokus på lägstakostnadsintegrerade planeringsmodeller i en energi/klimatomställningskontext. Idag forskar han på teknik-ekonomiska system, speciellt hur ökandet av förnybar energi påverkar energimarknader och vilkoren för bioenergi CCS. Han är också involverad i diverse affärsutvecklingsaktiviteter.



Olav Øye har en mastergrad i EU-studier fra Université libre de Bruxelles og har vært rådgiver i konsulentselskapet Brusselkontoret, der arbeidet han med EUs klima- og energipolitikk. Olav har også jobbet som avisjournalist og har vært studenttillitsvalgt på lokalt, nasjonalt og europeisk nivå. I Bellona har han karbonfangst og – lagring – "CCS" – som fagfelt. Tidligere har Olav også vært rådgiver og lederassistent for Frederic Hauge.