Burst

Arrangör TADC
Datum söndag 20 november
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 350 + service
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Burst är tillbaka för en återföreningshelg i november tillsammans med Norna och Per WibergNär de svenska progressiva metalikonerna Burst lade ner på obestämd tid i december 2009, efter en rad hyllade album och en sista urladdning på scenen, lämnade de ett gapande tomrum efter sig. Under åren har fansen hållit lågan vid liv, medan nya musikälskare fortsatt att upptäcka deras unika blandning av metal, progressiv rock, och hardcore. Bortsett från en exklusiv spelning på den spanska festivalen Be Prog 2018, har bandet emellertid legat vilande. Tills nu. 
I höst släpper det stilbildande tyska skivbolaget Pelagic Records ”A Labyrinth of Layers” – en exklusiv vinylbox bestående av den klassiska triptyken Prey on Life (2003), Origo (2005), och Lazarus Bird (2008). Albumen släpptes ursprungligen på CD via Relapse Records, och boxen innehåller bandets tre klassiker, med nybearbetat ljud, uppdaterad formgivning, samt helt ny artwork och samlarobjekt. 
Under sin karriär strävade Burst alltid efter utveckling, ett band i ständig rörelse, alltid redo att ifrågasätta gränser och pröva okänd terräng. Bandets uppträdanden speglade deras skivor; en urladdning av slående intensitet och blytungt sväng, där de sömlöst vävde samman det melankoliskt melodiösa, med mäktiga och svepande musikaliska rymder.
För att fira det kommande släppet slår sig Burst samman med det holländska bokningsbolaget Doomstar Bookings för att sätta upp ett fåtal spelningar i Norden denna november, med ytterligare planer för resten av Europa under 2023. Burst tar med sig de Svensk-Schweiziska tungviktarna Norna, frontade av Tomas Liljedahl, känd från Breach/The Old Wind, samt multi-instrumentalisten Per Wiberg känd från bland andra Opeth, Spiritual Beggars och Kamchatka.Burst är tillbaka för en återföreningshelg i november tillsammans med Norna och Per Wiberg

Den 18 november spelar Burst på Debaser Strand i Stockholm och den 20 november står de på scen på Pustervik i Göteborg.

Burst grundades 1993 av ett gäng vänner vid namn Jesper Liveröd, Linus Jägerskog och Patrik Hultin. Senare anslöt sig gitarristerna Robert Reinholdz och Jonas Rydberg till bandet. Deras enda riktiga mål var då att bara göra riktigt snabb och tung musik. De signade med Relapse Records som kallade dem för Sveriges mest lovade metalband.

Från början bestämde de sig att heta Dislars och deras tidigare musik var mer grindcore och crustpunkorienterad. Med bandet Dislars spelade de några konserter runt om i Sverige. När det sedan var dags att starta Burst tog bandet musiken mer seriöst och bestämde sig för att börja spela in demos, samtidigt som de turnerade väldigt mycket.

Deras album ”Prey On Life” som släpptes 2003 via Relapse Records satte bandet på kartan och definierade deras sound. Skivan togs väl emot och Burst fick åka på turné med Dillinger Escape Plan, Mastodon och en rad andra band. Exponeringen gjorde så att Burst sakta men säkert blev mer och mer populära.

I stället för att fortsätta på samma gamla spår och skapa musik som de vet att folk kommer att gilla så pushade de sig själva ytterligare och resultatet blev albumet ”Origo”. ”Origo” blev prisad av diverse tidningar som till exempel Terrorizer, Metal Hammer och Kerrang! och bandet blev mer populärt än någonsin.

Burst sista skiva, ”Lazarus Bird” spelades in i Bohussound studion i Kungälv och producerades av de själva samt Fredrik Reinedahl. Skivan släpptes via samma skivbolag, Relapse Records i september 2008. Året efter annonserade Burst att de skulle upplösas efter deras USA-turné senare samma år.

Missa inte denna möjlighet att få återuppleva BURST på scen en sista gång!


Köp biljett