Courtney Marie Andrews + Special Guest: I’m Kingfisher

Arrangör Woody West
Datum torsdag 23 mars
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 295 kr
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

I en strandhytt på stränderna kring biodlingarna vid Cape Cod ann Courtney Marie Andrews egenkärlek och hennes röst. Varje morgon gick hon en dryg mil på stigarna runt en ö och mediterade över sitt liv, rannsakade gamla minnen och mönster – som en slags bläddrande bland begagnade böcker i en bokhandel.  

Den sommaren av introspektion ledde henne till en ihållande sommarkänsla, den vajande cypressen, fullmånen och möjligheten till sund kärlek. Det var en fas som följde en av hennes mörkaste, där att vara ensam med sig själv var det mest skrämmande. Efter mer än ett decennium på vägarna, hade den Phoenix-födde låtskrivaren, poeten, och målaren äntligen utrymme att bearbeta alla toppar och dalar i ett liv av konstanter. Hon var äntligen redo att göra ett album fött av triumf, utan att helt glömma åren som format henne. 

Albumet producerades med Sam Evian i hans studio i New York och heter “Loose Future”, och släpps den 7 oktober på Fat Possum Records. Hennes ledstjärnor för inspelningarna var mängder av harmonier och alternativa slagverk. Resten var ett rent utforskande. På Flying Could Recordings badade hon i bäcken varje morgon innan hon startade dagen. Hon ville förkroppsliga känslan av att släppa in kärleken. Att ta ett dopp kändes som att släppa in kärleken; Ibland kastar du dig i, ibland går du försiktigt. 

Loose Future är hennes första album sedan 2020 års GRAMMY-nominerade ”Old Flowers”. Courtney Marie Andrews har varit en flitig besökare i Sverige sedan 2017, och så sent som i somras såg vi henne på Sthlm Americana. I mars 2023 kommer hon tillbaka med bandet i samband med att nya albumet tas ut på turné.

Special Guest: I’M KINGFISHER
Du har sett det komma. Varje skiva mer metodiskt genomarbetad och originell än den närmast föregående. Allt fler som snackar och skriver om honom och därutöver allt oftare i hyllande ordalag – till exempel belönades han 2021 med Manifestpriset i singer/songwriter-kategorin. En tilltagande parad av spännande och namnstarka samarbeten. Det faktum att Sveriges Radios spellistor har börjat plocka upp hans låtar, som fallet var i fjol med singeln ”The Pain of Happiness” från filmen Comedy Queen, vars musik för övrigt var nominerad till en Guldbagge.
Och så nu Glue, ett album som från början till slut håller ihop – och då inte bara tack vare titeln. Ett ambitiöst och stämningsladdat album där I’m Kingfisher verkligen blommar ut, ja bitvis rentav stöper om sitt uttryck till något annat än vad vi är vana vid.

I tjugo års tid har Thomas Jonsson – först som Thomas Denver Jonsson, sedan 2010 under aliaset I’m Kingfisher – varit en av Sveriges största talanger i gränslandet mellan singer-songwriter, folk, americana, country och värmländskt vemod. Han har gigat själv, han har gigat ihop med Damien Jurado, The Weather Station, Vetiver, Kevin Morby och First Floor Power, för att bara nämna några, han har spelat och skapat sig kontakter lite varstans i Sverige, runtom i Europa, även i USA, varit sin egen ihärdiga enmansverkstad. Och även om det i perioder har inneburit strävsamt slit i uppförsbacke, vilket nya skivan de facto till viss del är resultatet av, är känslan att viss medvind är under uppsegling – i så fall högst välförtjänt.


Köp biljett