Deafheaven + Myrkur

Arrangör FKP Scorpio
Datum söndag 20 mars
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 275
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Amerikanska Deafheaven har enligt en ovanligt enad presskår släppt 2015s hittills bästa metalalbum: ”New Bermuda”. Med lysande recensioner och ett idogt turnerande ser det ut som att 2015 kommer kunna summeras som Deafheavens år. 2016 inleds med en internationell turné, där Stockholm och Göteborg är två av stoppen på vägen. Med sig på vägarna har de Myrkur, ett dansk en-kvinnasprojekt som blandar black metal med nordisk folkmusik. De kommer inta Debaser Medis och Pustervik i mars. 
Få band har ritat om kartan för en hel genre såsom Deafheaven har gjort. I slutet av 2012 levde George Clarke och Kerry McCoy på matkuponger i en liten lägenhet i Mission-distriktet i San Francisco med sex andra rumskamrater. De hade precis avslutat ett års intensivt turnérade med Deafheaven. Trots att de fått fina recensioner på debutalbumet hade publiken inte riktigt fattat grejen med deras hybrid av black metal, shoegaze och postrock. Som konsekvens levde bandet nu med ett berg av skulder och hade förlorat tre femtedelar av bandmedlemmarna till tryggheten som en stabil inkomst ger. Att ge upp var inte ett alternativ, och George och Kerry började snickra på det som skulle bli deras stora genombrott: albumet ”Sunbather”. 
Med opunkiga texter om att klättra ur fattigdomen och få leva ett värdigare liv, ett liv som alla andras, var det kanske inte givet att det var detta album som skulle väcka publikens intresse. Trots detta var det ”Sunbather” som gjorde Deafheaven till dem de är idag, och med nya bandmedlemmarna Dan Tracy, Stephen Lee Clark och Shiv Mehra började Deafheaven sälja ut klubbar och landa spelningar på prestigefyllda festivaler över Nordamerika, Europa, Australien och Asien. 
Knappt tre år senare ser livet helt annorlunda ut. George och Kerry har skaffat varsin lägenhet och behöver inte längre oroa sig över hur de ska få mat för dagen. I oktober släpptes deras tredje fullängdare ”New Bermuda” som även den har fått stående ovationer från såväl kritiker som fans. De som tvivlade 2012 har sällat sig till hyllningskören och med den nya konstnärliga vändningen som ”New Bermuda” har tagit, där de själva används som slagpåse, har de återigen ritat om kartan för vad metal är och bör vara. 

Det danska en-kvinnas projektet Myrkur (isländska för ”mörker”) exploderade i mitten av 2012, och mötet mellan det råa och vackra har gett ett helt nytt perspektiv på black metalgenren och skapade fort en storm av uppmärksamhet från såväl fans som kritiker. Efter att ha släppt den vida hyllade debut-EPn sent 2014 annonserades Myrkur att hennes första fullängdare skulle produceras tillsammans med en av blackmetalscenens viktgaste figurer, Kristoffer Rygg aka Garm från legendariska Ulver. Resultatet är en fängslande och grandios upplevelse som blandar andra vågen av black metal med nordisk folkmusik och förhäxande körer, och tar genren till en helt ny nivå.
 


Köp biljett