Dinosaur Jr

Arrangör Instant & Luger
Datum torsdag 21 februari
Insläpp .
Pris 285
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Dinosaur Jr bjöd oss i Sverige på en svettigt euforisk konsertupplevelse under 2011. Vi är glada att ha dem tillbaka.

Det ligger något mytiskt över J Mascis, Lou Barlow och Murph. Är det något du inte kan anklaga Dinosaur Jr för, så är det att ständigt dyka upp i nya skepnader inför varje skivsläpp. Och det är där som styrkan ligger. Lofi-kungarna från Amherst, Massachusetts lyckas ständigt förnya sig, utan att lämna sin uppvandrade stig. Det är stigen där ungdomen aldrig åldras, disten alltid ljuder och all musik låter bäst på högsta volym.

Aldrig någonsin har ett bands fans varit mer extatiska över en återförening än 2005 när Dinosaur Jr plockade upp och satte igång rundgången på nytt. Smöret var alltså inte sålt och pengarna låg säkert kvar i fickan i och med att Lou Barlow och J Mascis nu verkar vara goda vänner igen. Men lite nervöst var det ändå fram till de släppte första albumet efter återföreningen, 2007 års Beyond. Men det var bra, riktigt bra. Hyllningarna ville aldrig avta och turnéerna världen runt har avlöst varandra sedan dess.

Sedan dess har man även hunnit med att släppa Farm under 2009 och I Bet on Sky i september 2012. Det är anmärkningsvärt att ett band som troddes ha haft sin storhetstid under 1980- och 90-talet, återuppstår och blir bättre än någonsin. Vi tackar och tar emot.

För hur tillbakalutad, melankolisk och mätt J Mascis ibland än låter när han levererar Dinosaur Jr:s ofta förbisedda texter. Det finns lika mycket guld i vad som sjungs, som hur det framförs. Men det är ju ändå gitarrerna som står i fokus när det kommer det här bandet, och inte undra på det. Det finns inget annat band i hela världen som kommer i närheten av deras sound. Vare sig det har att göra med att Dinosaur Jr föddes ur hardcore-bandet Deep Wound eller inte så har många försökt imitera dem med spridda resultat genom åren. Men det finns bara ett original.

I Bet on Sky har fått enormt goda recensioner. Svårflörtade kritiker världen över ger den 9/10 och 5/5 i diverse publikationer och första singeln Watch The Corners hade över hundra tusen visningar på YouTube nästan omedelbart efter att videon släpptes. Videon är ett utmärkt exempel på hur det kändes att växa upp med skivor som Bug och Where You Been. Tonårslycka, förälskelse, att smyga bakom sina föräldrars ryggar, falla handlöst ner i obesvarade ömma känslor som sprids för vinden i obönhörligt varma sommardagar som övergår till ljumma, lyckorusiga nätter som aldrig borde få ta slut.

Support till denna spelning blir lokala Spiders.


Köp biljett