Easy October – Exklusiv Releasespelning!

Arrangör Woody West
Datum torsdag 26 november
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen

Under namnet Easy October har indie/folk-artisten Kristoffer Hedberg turnerat och spelat in både helt solo och i olika sättningar. Den mer bandbaserade skivan ”Sweethearts Before The Fall” nominerades både till Manifest- och Gaffapriset. Men i våras släppte Kristoffer ett avskalat album som var inspelat på den avlägsna skotska ön Isle of Lewis i Yttre Hebriderna. Nu släpps del två i samma albumprojekt, tillkommet tillsammans med medmusikern Pontus Blom i en lägenhet i ett höstfärgat New York i fjol.

”Nowhere but here Vol. 2 – Lower East Side” är en personlig och stark skiva i samma anda som Bon Iver, A.A. Bondy och Townes Van Zandt. Alla låtarna skrevs och spelades in under kort tid på plats i Lower East Side, men lyckas ändå kvala in bland Kristoffers starkaste material hittills. Från den instrumentala öppnaren ”Clockwork” till den vackra balladen ”The Way You Look Right Now” och den tillslutna ”Song for Camille”. Men det finns också plats för uppsluppenhet och ljus som i ”If I Could Only” och ”Seinfeld”. Tillsammans bildar låtarna ett fullödigt, akustiskt album med varm americana-twang och självklara melodier. Många trådar är knutna till 60- och 70-talets amerikanska folkscen, men de är flyhänt placerade i samtiden, med en uppdaterad känsla och en produktion som vågar vara både tidlös och skamfilad. Ibland känns stadens myller som ett hot, ibland som en välsignelse, men alltid på armlängds avstånd redo att sippra in. Albumserien fungerar som ett tidsdokument, som om att man som lyssnare får vara med under resan och på lite avstånd bevittna hur allt faller på sin plats.

Även om inspelningsplatserna för ”Nowhere But Here”-albumen är diametralt motsatta bär Kristoffer med sig samma känsla av ensamhet och rotlöshet i New York som när han kom hem från den vindpinade ön Isle of Lewis, samt en skandinavisk melankolisk ådra ingen New York-förälskelse i världen kan skaka av sig. Det är i gränslandet mellan att vilja sticka ut och att smälta in som många av albumens låtar hamnar, att längta någon annanstans och att samtidigt vilja stanna kvar.
FRI ENTRÉ