Eilen Jewell

Arrangör Rootsy Live & Woody West
Datum fredag 2 september
Insläpp 19.00
Pris 275
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen
Köp biljett

Eilen Jewell

Det är ingen hemlighet att vi och en stor publik är upp över öronen förälskade i Eilen Jewell. Eilen är en av de första artisterna Rootsy Live hade på turné och allt sedan dess har Skandinavien varit en självklar plats för bandet att återvända till. Den urtrogna publiken har hela tiden växt och Eilen har släppt fyra skivor sedan första turnén. Nu var det dock länge sedan bandet var här. Ett välkommet tillskott till den Jewellska familjen har gjort att bandet tagit en naturlig paus. Mitt i Eilens och trummisen och makens Jasons vårdande av lilla Mavis, fick dock en ännu större publik smaka på en väsentlig del av Eilens musik och scenshow. Under föräldraledigheten lånade nämligen DougSeegers Eilens fantastiska gitarrist Jerry Miller för den magiska Askunge-turnén sommaren 2014. Massa människor upptäckte via det Eilen och fick en ny favoritgitarrist. I oktober kommer Eilen Jewell och bandet tillbaka för en efterlängtad turné. Och ja! Jerry Miller är med som gitarrist.

Bandet turnerar på den nyligen släppta och utsökta skivan ”Sundown Over Ghost Town”. Tolv till perfektion utmejslade sånger som mer än de tidigare skivorna visar fram Eilen som en av de största kvinnliga sångerskorna och låtskrivarna i sin tid. Pierre Eriksson skriver om skivan i Lira

”De tolv låtarna ska ha skrivits i bergstrakterna norr om Boise och är enligt Eilen själv de personligaste hittills i karriären. Här finns bitterljuva betraktelser om sökande och försoning, berättelser som knyter ihop barndom med nutid och reflektioner över hemmets trygghet. Det är en samling förtrollande låtar som är det bästa Eilen Jewell gett ut. Och det vill inte säga lite.”

På delar av turnén har Eilen med sig sin artistkollega och vän Miss Tess. Miss Tess är också en juvel bland alla de artister som på sitt eget sätt ger sig på att tolka vidareutveckla den amerikanska musikskatten. Vi låter Clementine Cox på No Depression Magazine beskriva Miss Tess: 

Miss Tess also gets major points for originality. I don’t know of anyone else right now touring in the Americana scene that has such an eclectic, jazzy, old school and interesting vibe. There’s an authenticity present in Miss Tess’ music. It is not contrived, not too far a stretch for the skeptical imagination. She is real. And she is rare.”

Eilen har också hunnit med att släppa sin hyllningsskiva till Loretta Lynn"Butcher Holler" är en varm och originell hyllning till en av countryns och populärmusikens stora. No depression säger i sin recension av skivan "how incredibly natural Jewell is to carry the torch of Lynn's amazing, heartfelt tunes." 

Efter bandets konsert i Malmö 2009 skrev Håkan EngströmEilen Jewell – trettio år ung – är en välformulerad låtskrivare, en känslig uttolkare av andras sånger, en säker bandledare, en chosefri och smart scenpersonlighet, en artist med stilkoll inom en rad mer eller mindre tydligt angränsande genrer. Hon är på alla vis imponerande. Missa inte Eileen Jewell!


Köp biljett