Ellen Sundberg & Slow Fox

Datum söndag 8 september
Insläpp 19.00
Plats Matsalen

 
Rootsy Live presenterar:
Ellen Sundberg
OBS! Fri Entré
En dag dök hon upp på Rootsykontoret, eller rättare sagt hennes musik. Från entusiastiska arrangörskompisar upp i Östersund kom ett bud. Kolla upp vår egen 20-åriga Bjärmeflicka Ellen Sundberg. Det är något väldigt speciellt med henne, sa dom i en mun. En skickad länk till nyinspelade skivan ”Black Raven”, ett par klick med musen och det var tokkört. Nog är det något speciellt med Ellen allt. Tjejer och resten av oss medborgare med föresten, har länge behövt en kvinnlig Neil Young, Bob Dylan eller Israel Nash Gripka. En sådan där integritetsspäckad artist och förebild som har en självklar auktoritet och pondus med ett övertydligt DET. Ellen är ung och har redan auktoritet, ganska mycket pondus och åtminstone både D och E i DET. Ge henne några år så har vi snart vad medborgarna behöver!
Det går inte att ta miste på att Ellen är generationskamrat med systrarna i First Aid Kit. Likt musiksveriges senaste internationella exportframgång så finns här något väldigt modernt och klassiskt på samma gång. I sättet att skriva låtar, frasera sången och fylla texterna med mycket ord. I Ellens fall alltid viktiga ord. För Ellen är inte på låtsas och hon är viktig.

Likt Tallest Man On Earth, en annan svensk internationell succé i Ellens generation hör man Bob Dylan eka tydligt i sångerna. Båda är uppenbart indränkta i den envisa ikonens musik sedan tidig ålder. Men det är som en ung kvinnlig Neil Young hon känns. En recensent har kallat Ellens musik för Grunge Americana. Det stämmer faktiskt ganska bra med hur hon låter. Och vad kan vara mer Grunge Americana än Neil Young.

Ellen Sundberg utstrålar som sagt auktoritet och pondus. Med stor självklarhet skapar hon magi i singelspåret »Black Raven«. Hon släpper ett närmast helgjutet album som låter inspelat hos en hip och het producent i Nashville eller LA. Hon behärskar rock, pop och country, hon kan sin Neil Young och Gene Clarke men även Jack White, Bright Eyes och andra mer nutida ikoner. Hon har rört sig i de rätta kretsarna och använder nu sin samlade erfarenhet att skapa musik med rötter och ett starkt personligt uttryck. Det skulle man kunna tro…

Ellen Sundberg är 20 år och kommer från Bjärme i Jämtland. Där jobbar hon på ICA-butiken, skriver mängder med musik och spelar in. Ifred från allt det man kan förledas att tro Ellen befinner sig mitt i. Förklaringen till att hon låter så alldeles fantastiskt är kanske bara så enkel att vi har med en magnifik råtalang att göra. Det här är början på något stort!