Emma-Lee Andersson + Glashus

Arrangör All Things Live & 28 Bookings
Datum fredag 18 augusti
Insläpp 20.00
På Scen 21.00
Pris 180 kr
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen
Köp biljett

EMMA-LEE ANDERSSON

Man skulle kunna hävda att Göteborg präglat Emma-Lee Anderssons låtskrivande från start. Med en fot i modern svensk pop, vars flaggskeppnamn som Viktor Leksell och Miriam Bryant också är Göteborgsbördiga, har Emma-Lee präglats lika mycket av euforin hos en Håkan Hellström eller något av de otaliga indieband som stått på scener runt staden.

Musik har varit en stor del av Göteborgsbördige Emma-Lee Anderssons liv under lång tid. Som 5-åring började hon skriva låtar och som ung tonåring bildade hon och några vänner sitt första punkband, spelandes allt vad de orkade runt fritidsgårdarna i Göteborg, ända ner till Skåne. Några år senare hade musikintresset utvecklats, ett jobb som lastbilschaufför övergivits, och sex singlar släppts under artistnamnet Bellhouse.

Lusten att skriva på svenska och ett samarbete med producenten Oliver Forsmark ledde till en handfull säregna poplåtar som blev starten för Emma-Lee Andersson som svensk popsångerska.

Under våren 2022 släppte Emma-Lee Andersson sin andra singel för året. Den är döpt till 94an efter en klassisk nattbuss i Stockholm. Här skildrar hon en resa genom stockholmsnatten efter en sen utekväll där ångest och självkritik ligger nära till hands.

– 94an var egentligen starten för hela min svenska grej där jag hittade mitt sätt att skriva. Vi ville släppa alla prestationer och bara skriva ärligt och skitigt utan att övertänka. 94an tror jag alla kan relatera till, för oavsett vad ens historia är har man någon gång suttit där på nattbussen i nyktra-till-ångesten och ifrågasatt hela sin existens och varenda livsval.

Emma-Lee Andersson fick mycket uppmärksamhet kring sitt första singelsläpp i höstas med “Spotta i min mun” som sedan följdes upp av “Vi har iallafall inte tråkigt” som släpptes nu i januari.

– Jag har ju något sjukt behov av att lyfta fram misären i allt som ska vara härligt och kul. Det är nog mitt sätt att famla efter något slags ljus och glädje i den bittra verkligheten, och att vi alla sedan kan förenas i det tycker jag är väldigt fint.

Inspiration till texterna som lämnar ingen oberörd, och präglas av sylvassa och träffsäkra betraktelser av mänskligt beteende, kommer från Emma-Lees iakttagelser, upplevelser och olika erfarenheter. Ett dagjobb som barista ger henne många möjligheter att fylla på banken av mänsklig interaktion; diskussioner som ger bränsle åt fantasin, situationer som vittnar om människans karaktär utgör alla gnistan till en fras, en mening, en vers som kan bli en låt.

GLASHUS

Glashus, som består av Iona Köhler Alvén och Mattias Norén, kombinerar catchy melodier, snygga syntljud och dansanta beats med genomtänkta texter.

Deras debutsingel, “Droger, Fester & Panik” handlar om självdestruktivitet och festande som bryter ner relationer. Att ge upp delar av sig själv för att vara med någon annan och att blunda för verkligheten, eftersom man så gärna vill ha en annan sanning.

Iona Köhler Alvén och Mattias Norén berättar: – Låten beskriver hur man kan kasta sig ut i ett liv med någon, eftersom man vill hänga med i svängarna och vara med på allt det roliga och vara en person som kan göra allt det där “balla”, trots att det korta ruset i verkligheten bara hindrar en från att leva lyckligare. Egentligen är det också en typ av kärlekslåt, där man vill fokusera på allt som är bra med en person. Man tror att man klarar av en typ av livsstil och kompromissar med sig själv för att vara med någon som man älskar. Men i slutändan så tär det för mycket på en och man står kvar ensam med panikattacker och undrar vad fan man tänkte…


Köp biljett