Erik Lundin

Arrangör Apelgren+Friedner
Datum lördag 6 april
Insläpp 21.00
På Scen 22.00
Pris 295
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Erik Lundin är tillbaka med ny musik. Den 1 mars släpper han sitt debutalbum som får titeln Zebrapojken och är producerat av Nisj (Nils Svennem Lundberg) och Måns Lundberg. Första singeln ”Andetag” gästas av Cherrie och släpps i dag 7 december.

Lyssna på Andetag feat. Cherrie: [länk]

2015 släppte Erik Lundin ”Suedi”, hans första EP på svenska. Den rymde berättelser kring identitet, ekonomi, kamp och strävan i en ung svart mans liv i samtidens Sverige. Suedi hyllades av kritiker och Erik Lundin tilldelades en mängd priser när musikåret summerades. Vid Grammisgalan prisades han som Årets Textförfattare och Årets Hip Hop/Soul, han utnämndes Årets Textförfattare på Musikförläggarnas Pris och röstades fram som Årets Hip Hop/Soul på P3 Guld. Redan ett år senare släpptes uppföljaren till ”Suedi”, EP:n ”Välkommen Hem” som precis som föregångaren var producerad av Mats Norman. Med ett aningen mörkare sound fortsatte Erik Lundin att på sitt karakteristiska sätt skildra betraktelser och minnen som noveller över tre till sex minuter.

2019 är Erik Lundin tillbaka, nu med sitt debutalbum. Den 1 mars släpps ”Zebrapojken”, producerad av Nisj (Nils Svennem Lundberg) och Måns Lundberg.

Zebrapojken har formats ur förlust, av att förlora närstående i olika delar av livet. I sjukdom, självmord, skjutningar. Att uppleva att man börjar ha lätt att förhålla sig till dåliga nyheter och hur kontrasterande framgångar i dom stunderna blir meningslösa.

– Jag minns en dag under turnén med Håkan Hellström förra sommaren, då jag var tvungen att gå från svart kostym och en väns begravning till scenkläder och ställa mig på arenascenen framför tusentals människor på kvällen. Känslorna blir randiga. Lite som mitt liv, som varvats med både goda och dåliga nyheter. Zebrapojken representerar de randiga känslorna, såsom glädje och sorg, säger Erik Lundin.

Erik Lundins mångbottnade texter är hans främsta kännetecken och på Zebrapojken finns teman som psykisk ohälsa, segregation, makt och förlust. Men det är också en hyllning till livet.

Albumtiteln kom till Erik Lundin på ännu en begravning för en tid sedan, där prästens ord om hur barn uppfattar sorg och förlust stannade kvar hos honom. För barn är sorg randigt. De kan bli ledsna och leva i sorgen, men den kommer och går.

Erik Lundin tänkte på det, och talesättet om att ”ränderna aldrig går ur” utan följer med genom livet. Titeln för hans kommande verk formades i hans huvud.

I vår åker Erik Lundin ut på turné med start den 16 mars i Borlänge.

Tunédatum
16-mars Borlänge / Liljan
23-mars Lund / Mejeriet
29-mars Malmö / Moriska Paviljongen
6-april Göteborg / Pustervik
12-april Uppsala / Konsert & Kongress
13-april Stockholm / Vasateatern

Text till Andetag
dom som sa jag borde lagt av, lärde sig att jag var ej kontaktbar/
Västerort, gör det för mitt stadslag/
svär, nu jag äger fler plagg än en Kappahl/
Fila var på fötterna, nu filar jag på tacktal/
ljög för mina vänner men gjorde det alltid indirekt/
det var för vi hade ingen el, det var inte släckt/
walla, det var inte lätt/ hade inte internet/
hade intellekt, men det ryktet hade inte läckt/
vänner, så ställ er upp när jag ställer ut/
ställer upp för modeller nu/ om jag ställer dig inför ett ultimatum, vad väljer du/
sväljer du eller säljer du hellre ut hela fakking arenor där alla vet vad som gäller, njut hela kvällen ut/
djävulen dansa Lambada i våran 4:a/
fatta fattiga beslut, för goda råd var för dyra/
för alla dom gånger vi inte kunde betala hyran/

mamma, ska dekorera din hals med tjugofyra/ jag lovar dig/

Några citat om förra EP:n Välkommen hem (2016):

”en både mästerlig och viktig historia som, utan förortsromantik, berättar om utanförskap, våld, död, händelserna i Husby i Europas femte mest segregerade huvudstad samt om Erik själv – han som borde K-märkas… Att Ibrahima Erik Lundin Banda är en mästare på både text och rap får vi ännu mer bevis på här.”
– Per Sinding-Larsen, SVT

”Hur pratar man om någonting som lämnar en helt mållös, jag är fullkomligt knockad av Erik Lundins EP ’Välkommen hem’.”
– Tina Mehrafzoon, SR P3

”Han belönades med två Grammisar i år, bland annat för Årets textförfattare, och på nya ep:n ’Välkommen hem’ fortsätter han att skriva texter som lämnar de flesta långt bakom sig.”
– Markus Larsson, Aftonbladet

facebook.com/eriklundinsuedi
instagram.com/erik_lundin_swe
Spotify

Presskontakt:
Ebba Lindqvist PR
brev@ebbalindqvist.se
070-480 33 00


Köp biljett