Fontän + Mythologen

Arrangör Höga Nord Social
Datum onsdag 24 maj
Insläpp 22.00
Pris 120
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Fontän:
 
Det finns olika sätt att som artist sammanställa ett album på: vissa tar kort tid på sig och andra låter processen ta längre tid. Det senare tillvägagångssättet betyder ofta att skivan inte blir bättre än om den spelas och produceras på en helg utan snarare tvärtom. Men det finns de album som behöver få tid på sig att växa fram och till dessa hör Fontäns album ”Fontän” släppt på Höga Nord Rekords. Lyssna på låtarna i följd, från inledande ”Mangesbung” till avslutande ”Shadows” och du som lyssnare förstår varför albumet långsamt har fått växa fram. Detta är ett extremt välgjort album där varje ton och anslag har sitt existensberättigande i ljudbilden, och du blir i lyssningen varsamt ledd genom den sinnesutvidgande musikens historia; Magma, Pink Floyd, bhutanesisk folkmusik, nordisk folkmusik, Manuel Göttsching och Ashra, Robert Fripp och King Crimson, Steve Reich, Philip Glass, Talking Heads, DJ Shadow, Brian Eno, Boards of Canada med flera, är band artister och eviga musikaliska traditioner som tillsammans ljuder i Fontäns musik.
Bredden i musiken är ett av Fontäns signum och trots att Johan Melin och Jesper Jarold plockar upp trådar från vitt skilda delar av musikhistorien låter albumet aldrig ofokuserat och spretigt – här råder total konsensus tack vare bandets gränslösa kärlek till musik som medför att oavsett vilken genre de utforskar så förvaltas den med djup omsorg.
För att ett bands musik ska hålla längre än till nästa trend krävs att skaparna håller sig osentimentala i sitt skapande. Många av influenserna på albumet härrör från 1900-talets sista decennier och musiken skulle därför lätt kunnat låta retrofil, vore det inte för Fontäns osentimentala hållning till influenserna vilka hjälper musiken att aldrig åldras. Fontäns uttryck är gränslöst och tidlöst.
År 2017 är året då Fontän utmanar gränserna för genreöverskridande musik. På ”Fontän” både förvaltas och förädlas den gränslösa inspirationen samt orädsla som präglade 2016 års två EP’s.
Det här är nästa steg. Det här är Fontäns evolution.
 
 
Mythologen:
 
Alexander Palmestål utgjorde tillsammans med Mikael Enqvist electroduon Pistol Disco – ett band som under 00-talet stökade runt i Göteborgs musikscen och blev kända för sitt egna sound och oförutsägbara, ofta helt magiska livespelningar. Den senare inkarnationen av bandet gick ifrån de tyska 70-talsinfluenserna och rörde sig mot ett mer klubbvänligt universum. Den 12:e  Ocktober 2015 gjorde Pistol Disco sitt sista släpp –  7” singeln ”Goo/Pool” på Höga Nord Rekords. Nu släpper Höga Nord Rekords Alexander Palmeståls debutalbum som Mygthologen.
Albumet betitlat ”Mythologen” låter som den naturliga utvecklingen från Pistol Disco, samt ett av Palmeståls andra projekt, Iberia. Arvet från båda banden hörs i musiken på albumet; här blandas Iberias skörhet och melankoli med Pistol Discos monotoni och driv. Melodierna ligger ibland dämpade under lager av fritt flytande synthmattor och ett återhållsamt men stadigt beat när plötsligt luft släpps in i ljudbilden, molnen skingrar sig och ljuset strålar ner över musiken, som i avslutande spåret ”Brighter Summer Day”. I andra låtar hörs mörkret tydligare i form av polyrytmiska stamtrummor som ger låtarna tyngd och suggestion.
”Mythologen” är soundtracket till vägen ut ur en depression. Albumet förför dina sinnens känsloväxlingar, minimerar ditt ego och förflyttar ditt fokus från dåtiden in i framtiden. 
 
 
DJs: Klubb Persikogården
 
Visuals: Bikt Crew


Köp biljett