Frida & The Coolants

Arrangör Rootsy Live
Datum tisdag 7 maj
Insläpp 19.00
Pris 170
Åldersgräns 18
Plats Matsalen
Köp biljett

 

En supergrupp från Kiruna! Ja, faktiskt. På det allra bästa av sätt. Björn Pettersson och Reine Tuoremaa från Willy Clay Band har i flera år haft en dröm att skaka liv i Kirunas skönsjungande isprinsessa Frida Snell. Alla vet vad hon kan men också att hennes integritet inte tillåter några artistiska kompromisser. Frida som är en stor fan av WCB och inte minst Reines och Björns utsökta låtskriveri, lät sig som tur var övertalas. Resultatet är svårslagna Frida & the Coolants.

För tiotalet år sedan var Frida vår nästa popstjärna. Hon hade en jättehit med låten Lucky Day, gjorde en hypad kultcover och videohit på Smashing Pumpkins "Bullet With Butterfly Wings", en brutal och en älskad TV-duett (Flow My Ashes) med Freddie Wadling och släppte ett hyllat debutalbum. Allt bara rullade på. För vem som helst hade det bara vara att hoppa på tåget. Börja turnera och njuta av livet som popstjärna. För Frida blev det motsatsen. Livet i Stockholm och all hysteri blev för mycket för vår skygga artist. Frida lämnade huvudstaden och utbildade sig till skogsvaktare i Jokkmokk och flyttade hem till Kiruna.

Frida, Björn och Reine har fått ihop ett band tillsammans med finfina gitarristen Mattias Känttä och grymma trummisen Matti Pääjärvi. I två år har bandet gigat på hemmaplan och arbetat med att skriva sånger. Man har skrivit och testat mängder av låtar och efter ett hårt urval arbetat fram en sensationellt stark skiva. "Wild Hearted Diamond" är en tio sånger lång uppvisning i låtskriveri och hur man gör själfull och ärlig musik med bibehållen kommersiell touch. En debutskiva med ett fullkomligt och färdigt sound som tydligt definierar bandet och vad de vill med sin musik. Inga överfödiga låtar, allt känns bara klassiskt. Man blir nästan irriterad av att så mycket talang har samlats i ett isolerat gruvsamhälle i Lappland. Förutom det professionella ligger ord som lust, innerlighet och glädje hela tiden nära till hands och det märks att bandets vänskap och goda kemi får komma ut i framförandet.

Bandets sound är retro. Den uppenbara flirten med Rockabilly gör att det skulle kunna vara en fälla. Men liksom band som Alabama Shakes och artister som Jack White och Eilen Jewell hjälper det snarare till att placera låtarna i nuet. Björn Pettersson som producerat albumet har lyckats med den svåra balansgången utan vingel. Sångerna har fått rätt kostym, allt är väldigt dynamiskt och sången delas fint mellan Frida och Reine Tuoremaa. I maj åker bandet ut på sin första rejäla turné. Missa inte att kliva på det här tåget redan på första stationen!


Köp biljett