GIFF – Manifestgalans videopris

Arrangör GIFF
Datum lördag 1 februari
Insläpp 21.00
Plats Stora Klubben

Festivalfinal med musikvideogala
Manifestgalan har skapats för att uppmärksamma och premiera artister kontrakterade på oberoende skivbolag och för att tillgängliggöra deras musik för publiken. Efter förra årets succé med att dela ut årets musikvideopris tillsammans med filmfestivalen så kändes det självklart med en följetong. Den visuella upplevelsen blir allt viktigare för att förstå och uppskatta det konstnärliga uttrycket hos musikartister. De svenska kreatörerna gör väldigt bra musikvideos – ofta med höga konstnärliga ambitioner. Detta är något Manifest vill sätta fokus på. ”Att Manifest kan göra detta i samarbete med Göteborgs Film­festival känner vi är det bästa tänkbara samman­hanget” säger Anders Engström, ordförande i SOM, Svenska Oberoende Musikproducenter, som arrangerar Manifestgalan. Under kvällen visas nominerade videos och priset delas ut. Galan fylls även med två spännande liveband och dj:s, allt för att skapa en fet festkväll under Manifests paraply.
21.00 Dörrar
21.25 Galan presenteras av IDA LINNETORP & SIGRID NORDENHAKE
21.30 Video 1 Lars Bygdén
21.40 Video 2 Skriet
21.50 -LIVE- LARS BYGDÉN
22.10 Video 3 Vanligt Folk
22.20 Video 4 Tiger Bell
22.30 -LIVE- THE VOLCANO
22.50 Video 5 Henric De La Cour
23.00 Prisutdelning
23.10 –LIVE- VANLIGT FOLK
23.30 DJ Malin Nordström (Mint Magasin)

21.00 Dj-maraton i restaurangen: Harriet Andersson & Daniel Johansson (KB west), Ulf Stöckel (We Live In trenches), Sara Shakarchi (Röda Sten), Alexander Palmestål (Pistol Disco, Iberia), Anna Roxenholt, BOSS
 
Kl 16-17 är det även ett semenarium på Pustervik om musikvideo
 
Musikvideon: Nu, då och i framtiden
Musikvideon var som störst på 1980-talet och en del av 1990-talet, när MTV var en renodlad musikvideokanal. När ZTV startade i Sverige blev musikvideon ännu större. Sedan hände något. MTV blev en realitykanal och ZTV lade ner. På senare år har det på nytt skett en förändring. Olika typer av streamingtjänster har kommit där man enkelt kan lyssna på musik i sina telefoner. Tittandet på Youtube och musikvideo har ökat igen, vilket märks genom att många artister har fler tittare på sina musikvideos på Youtube än vad man har lyssnare på exempelvis Spotify och Wimp. Betyder detta att musikvideon är på väg tillbaka igen?
 
Moderator:
Soraya Hashim
 
Paneldeltagare:
Mats Udd – Regissör
Daniel Wirtberg – Regissör
Anna Andersson – Colorist & Filmskapare
Iris Piers – Regissör