ILLAPU + Perro Callejero

Arrangör InterCulture + Musik & Glädje
Datum onsdag 11 oktober
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 300 :-
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

ILLAPU – den ikoniska chilenska folkmusik- och andinska musikgruppen kommer till Göteborg och Pustervik den 11 oktober 2023!

Gruppen har inte bara charmat lyssnare världen över med sin klangfulla musik, välljudande melodier och starka stämmor, utan också spelat en avgörande roll i kampen mot diktaturen i Chile och mot alla orättvisor som plågar vår värld.

ILLAPU, vars namn betyder ”Blixt” på quechua-språket, bildades 1971 i Antofagasta, i norra Chile, av bröderna José Miguel, Jaime, Andrés och Roberto Márquez Bugueño. Deras musik blev snabbt en röst för folket och en kraftfull symbol för hopp och motstånd i tider av politisk oro. Under den mörka eran av Pinochets diktatur blev ILLAPU en stark förespråkare för demokrati och en inspirationskälla för många.

På grund av sitt engagemang och sina kraftfulla budskap blev gruppen föremål för repression och hot från diktaturen. Trots farorna fortsatte de att sprida sin musik och sina ideal. Efter en turné i Europa förbjöd diktaturen gruppen att återvända till Chile, vilket tvingade ILLAPU att leva i exil i Frankrike. Även under sin exil fortsatte de att vara röster för förändring och upprättelse för de som hade lidit under diktaturen.

Den 17 september 1988, efter nästan 10 år i exil, kunde ILLAPU äntligen återvända till sitt hemland. Vid en minnesvärd konsert i Parque La Bandera i Santiago de Chile välkomnades gruppen av en publik på cirka 150 000 människor. Direkt efter sin återkomst till Chile bidrog de till kampanjen för NEJ i 1988 års folkomröstning mot Augusto Pinochets militärregim. År 1991 släppte gruppen tillsammans med Juan Flores albumet ”Vuelvo amor – Vuelvo vida” och fick sin första guldskiva.

Den 11 oktober kommer ILLAPU till Göteborg, och deras konsert blir inte bara en möjlighet att uppleva deras fantastiska musik, utan också en hyllning till deras tapperhet och kamp för frihet och rättvisa. Kom och delta i en minnesvärd musikalisk resa som hedrar ILLAPUs betydelsefulla historia och markerar 50-årsdagen av den ödesdigra militära statskuppen i Chile.

Förbandet för kvällen är Perro Callejero.


Köp biljett