Israel Nash Gripka + Ellen Sundberg

Arrangör Rootsy Live & Pustervik
Datum onsdag 30 oktober
Insläpp 19.00
Pris 245
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

 
Israel Nash Gripka har gjort stora avtryck i Sverige genom ett frenetiskt turnerande och explosiva shower. Många är överens om att vi ser en stjärna i kommande. Skivan ”Barndoors And Concrete Floors” hamnade på mångas årsbästalistor och parkerade några veckor på Albumlistans Top 20. Den stora skillnaden mellan ”Barndoors” och de flesta andra album på listor av alla de slag är att skivan också parkerat i människors cd-spelare och bilstereos. Det är musik man inte överger, Det går inte att sluta lyssna, Det är musik och sånger med tidlösa egenskaper. Det är en kvalité som går långt utanför hypen och floden av nyheter och trender. Det är en kvaltité som bekräftar att jämförelserna med Bruce Springsteen, Neil Young, John Fogerty och Ryan Adams inte är en överdrift. Nu kommer den efterlängtade uppföljaren ”Israel Nash´s Rain Plans” och en lång Europa-turné. Det är dock ingen ny ”Barndoors” Israel spelat in hemma på ranchen. Det hade varit en för liten utmaning för artisten Gripka. Han låter sig istället påverkas av sin nya hemmiljö ute på vischan i Hill Country, Texas. Det är ökenlandskap och oändliga vidder förmedlat genom ögonen från en artist som spenderat de senaste tre åren på vägarna. Ja visst, det andas Neil Young och det märks att Israel inspirerats av modern Indie Americana. Fleet Foxes, Calexico och Midlake känns klart närvarande men ingen artist idag framför sina sånger med den pondus och integritet som Israel Nash Gripka besitter!
Gripkas turnérande ledde fram till ett avslut på Peace & Love 2012 där han spelade både solo och med band. Förutom det gjorde han två bejublade framträdanden på den stora ”The Band -Tributen” med bl.a. Hudson i bandet. Aftonbladets Joacim Persson skrev en 4-plus recension efter turnépremiären i februari 2012 när Israel turnérade för andra gången i Sverige: ”Tillsammans med bland andra Midlakes trummis McKenzie Smith och gitarristen Joey McClellan från The Fieros mals Gripkas Neil Young-brygd genom ett ungt och Strokes-energiskt kåtfilter. Kvällen är en uppvisning i hur elektriskt ett band kan få klassisk gubbjordig rock att låta.Varje ackord är på liv och död. Varje gitarrton ylar upp Israels låtar på piedestal. Kemin är som millimeterprocessad på lab."

Vi är många som ser fram emot konserterna med Israel Nash Gripka och hans ”Strokes-energiskt kåtfiltrerade” band. Turnépremiären på Pustervik den 30 oktober följs upp av en nästan 4 veckor lång turné genom Sverige, Norge och Danmark.  
Som support får vi höra den underbara Ellen Sundberg. Ellen Sundbergs resa har bara börjat. Det går fort och många där hemma i Bjärme är nog besvikna att den omåttligt omtyckte Ellen inte har tid att jobba på ICA längre. Hon har nästan inte tid att vara hemma alls. Ellens debutskiva ”Black Raven” släpptes i augusti och följdes upp av en minst sagt hyllad promotionturné. Spelningarna i Nashville och på Irland som följde fick ännu fler att falla pladask för denna 20-åriga naturbegåvning. Finns det någon annan artist som fått 5/5 i betyg på sin första turné någonsin utanför hembygden? Stefan Nilsson på Nerikes Allehanda gav Ellen högsta betyg för ett av framträdandena på ”Live At Heart”.


Köp biljett