Jason Isbell

Arrangör Woody West
Datum fredag 8 januari
Insläpp 19.00
Pris 250
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Efter sex år med Sydstatsrockarna Drive-by Truckers så lämnade Jason Isbell bandet 2007 för att ge sig på en solokarriär. Isbell hade redan fått visa upp sitt fina låtskrivande med Truckers, som han kanaliserade rakt in i debuten 'Sirens of the Ditch'.Han gav sig ut på vägarna uppbackad av ett nykomponerat band – the 400 Unit – och de började snart skissa på uppföljaren som spelades in 2008. 

 

Skivan 'Jason Isbell and the 400 Unit' kom ut året efter och var ytterligare ett steg längre från vad han gjort med Drive-by Truckers.Den var istället ett stort steg närmare det som har kommit att bli hans eget signum: soul-doftande melodier vilande på en country-melankoli där varje ord känns privat och uppmanar en att börja känna. En målande bild av en plats där folk kämpar mot sina brister, hindras av sina omständigheter i ett landskap som är ogästvänligt för deras hopp.

 

Efter flera år på vägarna och över 200 spelningar om året tog Isbell ett år hemma i norra Alabama 2010. Där, i ett område befolkat av krigsveteraner, sunkbarer och karaktärer som drabbats hårt av den ekonomiska krisen hittade Isbell inspirationen till 'Here We Rest' som släpptes 2011 till kritikernas hyllningar. Det riktiga genombrottet väntade runt hörnet, och blev ett faktum när efterföljande 'Southeastern' kom ut 2013. Skivan är ett sparsmakat mästerverk hemsökt av jakten på återupprättelse där en nyfunnen nykterhet lett honom att ta itu med gamla demoner. Southeastern blev en riktig hit bland kritiker, förtjänade honom utmärkelserna 'Årets artist', 'Årets låt' och 'årets album' vid American Music Awards, men också ett kommersiellt genombrott hos en bredare publik.

 

På nya 'Something More Than Free', visar Isbell upp en bredare repertoar där mer typiskt klassisk country trängs med folkigare inslag såväl som bluesig sydstatsrock. Att Jason bara börjat visa upp sin kreativa förmåga är uppenbart, och albumet har redan börjat rada upp hyllningskörerna. Det är inte så ofta man träffar på en musiker vars musik både är fullständigt självutlämnande men samtidigt omfamnar sin tids tankar, känslor och erfarenheter vid precis rätt tillfälle och får oss alla att känna oss delaktiga. Ett par artister har träffat den nerven tidigare: Bob Dylan, Neil Young, Bruce Springsteen, Kurt Cobain… och nu även Jason Isbell.


Köp biljett