Jennie Abrahamson

Arrangör Klubb Instant
Datum lördag 5 april
Insläpp 19.00
Pris 180
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Jennie Abrahamson är aktuell med ett nytt soloalbum, det fjärde sedan debuten ”Lights” 2007 och tre år efter släppet av ”The Sound of Your Beating Heart” som genererade gott om radiotid och en hel del turnerande både hemma och utomlands. Det var aldrig säkert att det skulle bli en ny skiva dock. Vägen till den gick från branschtrötthet via ett högskoleprov, en vända på universitet, en lång verklighetsflykt på turné med bästa vännerna i Ane Bruns band och slutligen; ett oväntat uppvaknande på en arenaturné genom Nordamerika som förband och duettpartner till största barndomsidolen Peter Gabriel.
”Det var en ganska rörig period, och det tog ett tag att förstå vad det egentligen var som hände. Men jag minns den exakta stunden då jag på något sätt återtog musiken och glädjen i allt – jag låg klarvaken på hotellet en natt i Kalifornien efter att vi hade spelat på Hollywood Bowl och insåg att jag hade en känsla i magen som jag inte känt på många år. Den att vara helt tillfreds och mitt i nuet – som att kroppen, tankarna och känslorna för en gångs skull står helt i linje med varann. Förundrad över att musiken tar en med på så outgrundliga resor, lycklig över att få hålla på.”
Den röriga tiden blev en språngbräda in i en ny kreativ period. Musiken skrev hon under våren 2013, inhyrd i olika dagsljuslokaler, och albumet spelades in under sommaren i den egna studion vid Norrtull i Stockholm som hon driver med två kollegor. Tongångarna känns igen. Receptet är lika delar 80-tal, norrländska vidder, plingig asienkitsch och bullrande rytmer från något varmare land. Hon har alltid tyckt om att blanda och ge. Ledorden är minimalistisk maximalism – det ska låta mycket men från så få och klara ljudkällor som möjligt. Den mesta musiken skrevs på olika malletinstrument och kalimbor, något som också hörs i produktionen.
Ett första smakprov kom redan i höstas i form av ”Phoenix”, som hon släppte i samband med att hon supportade ännu en turné med Gabriel, denna gång i Europa. Där ”Phoenix” uppvisade en elegant minimalism med sitt sparsmakade beat, rumlande bas och eteriska melodi, bjuder första officiella singeln ”The War” på extra allt. Driven av ett smittsamt beat, en stråkorkester och en manande kör lyfter den temat om det feministiska uppvaknandet och längtan att stå upp för verkliga värden och lika rättigheter. Hon säger sig vara fascinerad över människans inneboende dualitet; vår förmåga till både irrationalitet och rationalitet, till gott och ont, utveckling och stagnation, vårt ständiga isärhållande av förnuft och känsla – och det är det som fått stå som inspiration till både titeln och texterna på skivan.
”GEMINI GEMINI” är producerad av Jennie, med studiokollegan Johannes Berglund som mixare och tekniker. Den ges ut på egna labeln How Sweet the Sound, med Border Music som ny distributör för Nordenregionen. Bland medverkande på skivan märks, förutom Jennie själv och Johannes Berglund, trummisen Mikael Häggström (Jenny Wilson, Nåden), kawalaflöjtisten (saxofonisten) Roland Keijser, sångerskan och cellisten Linnea Olsson och Wild is the Heart Choir: Ane Brun, Charlotte Centervall, Sara Frey, Nina Kinert, Linnea Olsson, Monica Starck och AK von Malmborg.
Under våren kommer Jennie göra några utvalda spelningar i bland annat Sthlm, Gbg, Malmö, Umeå och Oslo, innan hon återigen åker på en Europaturné för att supporta och sjunga med Peter Gabriel. I slutet av turnén når de Norden, då de spelar Hartwall i Helsingfors 20 maj, Globen i Stockholm 22 maj och Spektrum i Oslo 23 maj.


Köp biljett