Johan Airijoki + Virginia & The Flood

Arrangör Frihamnen Event & United Stage
Datum onsdag 8 november
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 270 :-
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Det har alltid funnits musik som snabbt susar upp på topplistorna och lika snabbt ramlar ner. Mer så än någonsin i en värld där lyssnandet alltmer hänger ihop med ett roligt klipp i sociala medier. Inget fel med det, nödvändigtvis. För en samtid som snurrar allt snabbare är det bara följdriktigt att också kulturen som speglar den blir flyktigt omedelbar.

Men sedan finns också Gällivaresonen Johan Airijoki och hans sånger. Sedan debuten med Vissa saker måste brännas 2015 har han metodiskt byggt ett lojalt följe som stadigt växer. Människor som tagit till sig hans låtar på djupet. Som sakta spridit ordet om den inneboende kraften och skönheten i sånger som ”Allting kommer att bli bra”, ”Tomtebloss” och ”Lyssna på Bruce”.

Tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb har Johan Airijoki skapat sig ett rykte som en liveakt utöver det vanliga. Svängigt, suggestivt, dynamiskt. Spelning för spelningar har publiken växt. Johan Airijoki har länge varit något av en dold skatt, omhuldad av den publik som själva hittat fram till hans låtskrivande. Från att varit en favorit i de norra delarna av landet har han växt till att sälja ut stora rockklubbar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hösten 2022 var Johan en del av föreställningen Hon vars hjärta var som mitt, baserad på Göran Greiders bok med samma namn. Den spelades land och rike runt i utsålda konserthus. Något som ytterligare spred hans namn för en bredare publik.

Efter en rad album inspelade tillsammans med Malmfältens Rockklubb har nu Johan Airijoki släppt ett soloalbum, Gitarrer och Blåjeans som släpptes januari 2023.

Virginia And The Floods förändring. Ett nattåg drar dovt dånande förbi dom små samhällena, igenom dom tätbevuxna skogarna och in till den stora staden. Då och då öga mot öga med verkligheten, oftast avvaktande vid ytan i en insjös svarta vatten. Något som växer på en. Som alltid varit där. Utan förvarning, har den stora svärtan tagit sig upp ur det undermedvetna och står där jämsides, vill hålla dig i handen, bjuda dig på middag.

Konceptalbumet THE DARK LORD som gavs ut 8 september, med tillhörande singlar, följer en röd tråd med sin symbolik och en serie möten mellan Virginia and the Flood och skivans titelfigur. Efter att ha tillbringat otaliga timmar, dagar, veckor och år i närvaron av The Dark Lord, vem är mörkret nu?

Den domedagsmörka, episka ”Swedish Sadness” påminner om den tysta dramatik som finns i PJ Harveys nyare verk, medan det drabbande avslutningsspåret ”Noise Forever” låter som något du skulle kunna höra på vägkrogen i Twin Peaks – en låt som skapar ett mörkt band mellan en ljummen doo-wop och en enslig saxofon.

Slutligen, är THE DARK LORD ett album om balans, om mittpunkten mellan eufori och tomhet – diffus och samtidigt kristallklar. Det är en fängslande och vågad utövning i genreignorans, albumet vandrar obrytt in och ut mellan världarna av domedagsmörker, disneykörer och bingohallssynthar, där Cornelia Adamsson fortsätter att utveckla sitt eget musikaliska språk.


Köp biljett