Johan Airijoki & Malmfältens Rockklubb

Arrangör Woody West
Datum torsdag 27 februari
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 200
Åldersgräns 18
Plats Stora Klubben
Köp biljett

2018 släppte gruvarbetaren och musikern Johan Airijoki sitt tredje fullängdsalbum ”En blyg viol”. Tillsammans med sitt band Malmfältens Rockklubb har han de senaste åren turnerat från Gällivare i norr till Malmö i söder. Det har varit slutsålda klubbspelningar och festivalkonserter där den golvade publiken fått uppleva laddade ögonblick fulla av Johans vackra glesbygdspoesi och krängande, svängande popinfluerade bluesrock.
När Johan Airijoki själv får berätta om sin musik nämner han svänget:

– Musiken är hela tiden ett utforskade. Man hittar sitt uttryck. Det absolut viktigaste, tycker jag, det är groovet, svänget. Det är det som fångar mig, vilket inte alls behöver vara komplicerat. Bara musiken känns, säger Johan Airijoki.

– Man får som en liten bit av vår kultur om man går och ser oss. Det är det samiska, det tornedalska och det svenska som blandats över tiden. Vi blickar utåt men gräver där vi står kan man säga.
Johan Airijoki är nu tillbaka inne i studion och skriver samt spelar in nytt material.

Utdrag ur liverecensioner:
”I sitt sätt att förena en fritt flödande ordrikedom med en traditionell tillknäppthet hittar bluesmannen Johan Airijoki från Gällivare en egen poetisk dimension.” – DN Kultur (4/5)

”[…]Från en röst som vet vad den sjunger om. Jag kan inte beskriva det bättre än att det känns som att musiken följer rösten. Han kan sjunga vad han vill, musiken kommer följa. Rösten bär allt allvar, all komik, allt vemod, all glädje” – Piteåtidningen

”Varje känslostämning ska gås igenom, tas till sin yttersta spets och bli så påtaglig att det blir svårt att andas… För varenda tonsatt myrmark, tallskog, fikarum är det som att publiken kommer närmare och närmare, hela rummet blir en enhet. Någon skriker ”Så jävla bra”, andra ställer sig upp och dansar mellan stolarna.” – Norran (5/5)

”Johan Airijoki är något av Malmfältens Anderson East som öppnat en helt egen butik med rottrådar till såväl Norrlåtar som Totta och Ola Magnell, det är rått och skirt i en blödande förening från denna bruksortsgriot Framtiden bör vara ljus för denna Malmfältens viol.” – LIRA

”[Sällad skådad kvalitet] gällde självklart även för Gällivares egen Robert Johnson vid namn Johan Airijoki. Med sina svenska texter lyfte han fram en berättartradition som på senare år bleknat allt mer på den svenska musikscenen.” – HYMN


Köp biljett