Kaah

Arrangör Instant
Datum fredag 21 april
Insläpp 21.00
Pris 320
Åldersgräns 18 år på förköp
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Legenden vi känner som Kaah är tillbaka: Jungl
 
The reality is that we do not wash our own laundry – it just gets dirtier.”
– Serpico
 
Kaah var inte först med att göra svensk soul. Men han var först med att göra det med ett genuint avstamp i hiphopens gyllene era och dess skivbacksgrävande funk-och soul-arkeologi. Med ett unikt sound stakade han ut vägen för den svenska soulens framtid och gav den en identitet på egna ben. Och snart tjugo år efter debuten har han nu blivit något av en gudfader för dagens samtida soulgeneration. Ett album som den klassiska ”Soulrebell” var en ”To pimp a butterfly” femton år före sin tid, med Kaah som en blågul Kendrick Lamar, sprungen ur Östgötaslättens lätt osannolika funk- och hip hop-mylla. Och nu är han tillbaka.
 
Så var befinner sig Kaah med Jungl år 2017?
 
I en tid då den ständigt inspirerande musikhistorien är lättillgänglig på ett sätt som aldrig förr måste vi motsägelsefullt nog leta febrilt efter artister med en unik ljudbild. Någon som står ut i mängden. Någon enda som går sin egen väg.  Men det tar inte många sekunder att identifiera Jungl som Kaahs nya singel – ingen är lika bekvämt hemma i den modernt popfuturistiska funken som han. Som alltid är hans soul en avancerad mosaik av vad som pågår i hans huvud. Där finns politiska undertoner som vasst kommenterar en orolig samtid enbart genom att drapera sig i en kostym av dansant funk. Där finns den genuint medvetna soulens lekfulla framtid, den som vi idag kanske främst hittar hos namn som Kendrick Lamar, Anderson Paak och Childish Gambino. En slags analog soulkänsla för en digital tid – free your mind and your ass will follow. Men där finns också en kontrastfylld atmosfär med svartvit inspiration från det klassiska neo-noir-dramat Serpico, där Al Pacino spelar en polis som slåss en blodig strid mot korrumperade kollegor i 70-talets New York. Och där finns ekon av den klassiska funken från Ohio, en modern uppdatering av den känsla band som Ohio Players, Slave, Aurra, Zapp och Faze-O en gång handlade om. 2017 har Kaah hittat ett framtida sound som hämtar sin näring i den lekfullhet och de rötter där han en gång började:
 
Kaahs nya singel Jungl släpps den 15 februari.
 
 
Tidigare diskografi:
 
–       ”Kaahlender” (1998) Kaah signades av Peter Swartling och debutskivan producerades av Christian Falk.
–       ”Soulrebell” (2000) Uppföljaren, där Kaah började producera sin egen musik tillsammans med Andy Pfeiler.
–       ”Beats, melodier och Baby Kaah” (2001) Här tog Kaah steget fullt ut och producerade huvuddelen av albumet ensam.
–       ”Jideblasko International” (2003) En slags lågbudgetsvariant av föregående album, med en friare struktur.
–       ”Matcha din look” (2013) Comebacken efter tio års tystnad, ett popfunkigt album med inspiration från Prince, Michael Jackson och Thin Lizzy-riff.
 
 
Jungl kommer under 2017 att följas av en ep, samt en fullängdare senare i höst. Den som vill uppleva Kaah live kan under våren se honom spela på bland annat Berns i Stockholm och Pustervik i Göteborg.
 
 


Köp biljett