Kinky Friedman

Arrangör Rootsy Live & Pustervik
Datum onsdag 3 april
Insläpp 19.00
Pris 245
Åldersgräns 18 år
Plats Lilla Klubben
Köp biljett

Äntligen! Det är många som väntat länge och tålmodigt. Rootsy Live kan med oförställd stolthet presentera Kinky Friedmans första Skandinavien-turné.

Låt oss först fastslå en sak. Det finns Inte Någon, Absolut Inte Någon, som ens lite liknar fenomenet Kinky Friedman. Texasprofilen Kinky har varit med sedan det sena 60-talet och har sedan dess varit en framgångsrik artist, låtskrivare, författare, satiriker, provokatör, cigarr/tequila-fabrikant, djurrättsaktivist och politiker. När han kommer hit för en rad shower är det nog bara att förbereda sig att vi får en mix av allt detta. Självklart pratar vi om en ”konsert”, men de som sett ”The Kinksters” shower vet att de innehåller mycket mer än så. Det fullständigt gränslösa mellansnacket är ofta en lika stor behållning som hans fantastiska låtskatt.

Musikaliskt visade Kinky redan på 70-talet att han inte var i musikbranschen för att behaga. Hans första succé var med bandet Kinky Friedman and The Texas Jewboys. Tillsammans med medlemmarna Little Jewford, Big Nig, Panama Red, Rainbow Colors och Snakebite Jacobs släppte Kinky 1973, det kultförklarade debutalbumet Sold American. Titlar som ”They Aint Making Jews Like Jesus Anymore” och ”Ride Em Jewboys” hade nog inga andra än juden Kinky Friedman kommit undan med. Det var country i samma skola som Kinkys gode vän Willie Nelson fast med en anarkistisk och rebellisk attityd som får Willies rebellstämpel att blekna.

Efter ett decennium av turnerande med bland andra Bob Dylan på dennes Rolling Thunder Revue-turné, flyttade Kinky till New York och började skriva romaner. Kinky är en mycket framgångsrik författare som man med fog kan säga inte låter sig genrebestämmas. Böckerna är en blandning av fiktion och verklighet. Huvudpersonen är alltid den judiska countrysångaren Kinky Friedman som flyttat från Texas till New York och blivit privatdetektiv.

Mannen på allas läppar blev Kinky när han beslutade sig för att kandidera till guvernör i Texas 2006. Han beskriver sig politiskt som ”Allt som inte är republikanskt”. Kinky kommer högaktuell till Skandinavien. Just nu är han ute på boksigneringsturné med Willie Nelson. Dom har tillsammans skrivit Willie-biografin ”Roll Me Up And Smoke When I Die”. Han släpper en liveskiva efter nyår och har en bästsäljande bok ute som han skrivit tillsammans med skådespelaren Billy Bob Thornton, ”A Cave Full Of Ghosts”.

Mest aktuell kommer dock Kinky vara genom att han beslutat sig för att återigen kandidera till guvernör i Texas 2014.

MvH Björn Rootsy Live


Köp biljett