Les Big Byrd + Tross

Arrangör Höga Nord Rekords Label Night 001
Datum torsdag 26 december
Insläpp 22.00
Pris 100
Åldersgräns 20 år (18 vid förköp)
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Höga Nord Rekords Label Night 001
Det är precis ett år sedan Göteborgs minsta och mest spännande skivbolag Höga Nord Rekords drogs igång med visionen att ge ut sinnesutvidgande musik på 7” vinyl. Målet är alltid detsamma, att hitta de sällsynta stunderna av magi.  Skivbolaget tänder strålkastarna över den scen som sakta växer sig allt starkare, där rötter från nittiotalets klubbscen blandas med spacerock, psykedelia och maskinfunk. Genom Höga Nord Rekords har vi hittills fått njuta till inspelningar från Urans och Robert Leiners studio La Blaza på Hisingen, Studio Apmamman i Stockholm till Anton Newcombes (The Brian Jonestown Massacre) studio i Berlin. Med tre släpp bakom sig och ett fjärde på gång firar skivbolaget nu sitt ettårsjubileum genom att fylla Pustervik med rymdmusik och monotonrock – på annandag jul.
 
Les Big Byrd
Det har sagts att Sverige är för litet för dessa fyra herrars psykedeliapop- så det är tur att Pustervik är stort. Iklädda M-65 parkas och med hemmasnickrade påfågelmasker har de med sina skumma uppträdanden och sin melodiösa nykraut väckt liv i fler än ett sinne, sinnen du inte viste att du hade! Genom att knappt säga ett ord om sin musik har Les Big Byrd trots det skapat sig ett rykte världen över som den nya svenska psykedelians Rolls Royce.
Höga Nord Rekords släppte i augusti ”They Worshipped Cats/Indus Waves”. En försmak av Les Big Byrds kommande album som släpps i vår på Anton Newcombes skivbolag A Recordings Ltd. Les Big Byrd består av de svenska musikveteranerna Joakim Åhlund (Teddybears STHLM, Caesars), Nino Keller (Caesars, The Slaves) Frans Johansson (Fireside) och Martin Ehrencrona.

Tross
Om Les Big Byrd är mytomspunna veteraner är Tross deras motsats. Historien om Tross kunde slutat på en ändstation i Stockholms tunnelbanenät, på en postcentral i Göteborg eller på Tjörn. 2009 var året när bandets medlemmar försvann in i varsin dimma. Två år senare, när tre av de ursprungliga medlemmarna återfann varandra i en bunker vid Odenplan, Låste de in sig med Neu och Cans samlade verk. Summerade ensamheten, oändligheten, havet och rymden i envetet drivande melodier och rytmer att ställa klockan efter. Hade Sun Ra varit född på Tjörn så hade han startat Tross, hade Klaus Dinger fortfarande varit i jordelivet så hade han spelat i Tross.
Höga Nord Rekord har förevigat On Board/1514 som släpps som bolagets fjärde och kommande 7” release i december med uppföljande fullängdare i vår.

DJs

Joakim Åhlund (Les Big Byrd)
Robert Leiner (Space/Kraut dj set)
Alexander Palmestål (Pistol Disco & Iberia)
Christian Pallin (Koloni)
Mathias Nilsson (Höga Nord Rekords)
Gustavf Dicksson (Höga Nord Rekords)


Köp biljett