Lonnie Holley

Arrangör Clandestino & Pustervik
Datum torsdag 2 maj
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 250:-
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen
Köp biljett

Den är minst sagt krokig och full av missöden, Lonnie Holleys väg till det liv han lever idag som internationellt erkänd konstnär och musiker. Som det sjunde av 27 syskon föddes han i ett Alabama präglat av segregrationslagar och systemisk rasism, där han enligt egen utsago först lämnades bort till en surrogatmamma för att kort därpå bytas bort mot en pint whisky. Han arbetade med allt från städning till att gräva gravar och plocka bomull, blev påkörd och dödförklarad. Han fick barn vid 15 års ålder och satt i ungdomsfängelse. 

I 70-talets slut inledde han ett omfattande konstnärskap, som har ställts ut på bland annat Metropolitan Museum och Smithsonian: Teckningar, målningar och inte minst skulpturer av plastblommor, oljetunnor, en kopieringsmaskin och gamla avlagda skor – kasserade objekt som bär på berättelser om den amerikanska drömmens bakgård. 

Samma tema går som en röd tråd genom Lonnie Holleys karriär som musikartist, som han inledde vid 62 års ålder. Hans improviserade sång och spoken word har släktingar i Gil Scott Heron såväl som Tom Waits, samtidigt som musiken växer fram i lager av ständigt experimenterande: industriell trombonblues möter drömska pianon à la Harold Budd. På senaste albumet Oh Me Oh My expanderar Lonnie Holley in i nya världar, i sällskap av gäster som Moor Mother, Michael Stipe och Justin Vernon från Bon Iver. Som en trasig ängel svävar hans omisskännligt hesa stämma i en kosmisk gospel för framtiden.


Köp biljett