Patrick Sweany

Arrangör Rootsy Live & Pustervik
Datum tisdag 29 april
Insläpp 19.00
Pris 200
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen
Köp biljett

Patrick Sweany är en udda fågel och sällsynt talang inom den snabbt växande Americana-scenen. Sweany är stenhård. Genom sin uppväxt och vänskap med Black Keys’s Dan Auerbach och det faktum att den idag närmast geniförklarade Auerbach producerat två av Sweanys skivor kommer han aldrig bort från den kopplingen. Det är helt naturligt. Här finns samma ändlösa energi och entusiasm i allt som Sweany företar sig som Auerbach petar in i sin musik och i den musik han producerar (bl.a. Dr John’s suveräna ”Locked Down”). Sweany hör också hemma i den skitigare och råare delen av den amerikanska musikhistorien. Här andas det Muscle Schoals och Stax eller varför inte Fat Possum, bakgator i New Orleans och Eddie Hinton.

 

Sweany är ett levande bevis på att det är svårt att definiera genren Americana after hur musiken låter. Sweanys musik och konserter är betydligt mer Jon Spencer än Steve Earle och attityden är betydligt mer Paul Westerberg än Buddy Miller. Sweany blandar Blues, Country, Southern Soul, Rockabilly, Punk och Rock ´n Roll. Han har ett minst sagt drivet gitarrspel, grym sång och utsökt låtskriveri utifrån en genreförnekelse som på något sätt blivit begreppets signum. Sweany är en av Fenders märkesgitarrister och helt enkelt en enastående teknisk och driven musiker. Det står dock aldrig i vägen för energin och rocken eller sångerna hos artisten och sångaren Patrick Sweany. 


Sweany har sakta jobbat sig upp till en stark status med genomgående utsökta skivor (4 album) och ett ändlöst turnérande. Sweanys senaste och ytterst personliga album ”Close To The Floor” har mottagits på bästa sätt och inneburit lite av ett genombrott. Bl.a. så toppade albumet EuroAmericana Chart en tid. Classic Rock Magazine skrev bl.a. “Effortlessly cool…Sweany spins songs of grief and heavy mileage that reek of truth and petrol."

 

Patrick kommer till Europa med ett nästan löjligt coolt band. Ron Eoff – bas, Dillon Napier – trummor, Zach Setchfield – gitarr och sång har spelat med en hel del celebriteter (bl.a. Levon Helm, Chris Knight, Caitlin Rose och Scatter The Ashes) men främst är dom en viktig del av Sweanys svettdränkta, soulfyllda framträdanden. Just nu gör bandet succé med Tedeshi Trucks Band på deras turné genom USA.


Köp biljett