Riga Tiger – Releasefest

Datum fredag 1 oktober
Insläpp 21.00
På Scen 22.00
Pris 125
Åldersgräns 18
Plats Matsalen
Köp biljett

Riga Tiger – ”Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet”

Realismpop har alltid varit Riga Tigers signum. I Göteborgsbandets musik vävs livets stora berättelser ihop med små betraktelser från vardagen, skimrande syntar och studsiga gitarrslingor. Och i de där små vardagliga betraktelserna, som vid en första anblick verkade betydelselösa, går det plötsligt att urskilja ett stråk av magi.

Sedan 2017 och debutalbumet ”Jag håller inte med om din åsikt och är beredd att döda dig för den” har Riga Tiger i en stabil takt släppt EP:n ”Haha Paradis”, fullängdaren ”Om du tänker på tiden så går den” och EP:n ”Realismjazz”. 2021 fortsätter Riga Tiger sin musikgärning och släpper sitt tredje album ”Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet” den 17e september.

Anton Graffman Larsson berättar:

“Att nöja sig med ett sound eller en tematik, vare sig det blivit uppskattat eller inte, är ett recept på stagnation. Vi har därför försökt röra oss utanför våra säkerhetszoner på vår tredje skiva ”Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet”.

Texterna har blivit mindre direkta – även om temat fortsatt kan tillskrivas någon slags “realism” har vi försökt att bädda in realismen i ett skimmer av historieberättande. I ”Tungt regn” använde vi oss exempelvis av en så kallad “plot twist” för att ge mening till en kärleksrelation. I ”Hejdå macken” använder vi oss av en Aladinbox för att beskriva årstiden istället för att uttryckligen påpeka att det är jul. ”Alltid som du vill” symboliserar en ihålig trädstam en persons martyrskap på grund av obalans i diskhantering.

Vi har helt enkelt försökt skriva texter som är mer som… ja, låttexter. Istället för ögonblicksbilder från vardagen. Symbolik i låttexter är långt ifrån någon nyhet för lyssnarna, men som låtskrivare har det varit spännande att ge sig hän till. Vi har också förlitat oss mycket på vår producent Filip Sjögren som verkligen har tillfört ett nytt sound, vilket tillsammans med Linneas otroliga känsla för körarrangemang har tagit oss ännu ett steg i någon slags musikalisk utveckling.”


Köp biljett