Rosanne Cash

Arrangör Pustervik & Live Nation
Datum torsdag 2 maj
Insläpp 19.00
Pris 350
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

 

Som dotter till en av den amerikanska musikhistoriens största ikoner har Rosanne Cash alltid haft ett arv att förhålla sig till. Härom året gjorde hon succéalbumet "The List". Idéen till skivan föddes när hon gjorde promotion för den förra skivan (2006) Black Cadillac. Här berättade hon hur hon som artonåring fått en lista av sin far på de hundra viktigaste countrysångerna. Han sade till henne att det hörde till hennes utbildning och att hon måste lära sig var och en av dem. Rosanne beskriver ”jag såg den listan som ett slags excellens-standard och en påminnelse ur vilken tradition jag är sprungen. Den här skivan ger mig chansen att koppla ihop den jag är idag med mitt ursprung snarare än att springa iväg från det, och att knyta samman alla trådar: det gamla och det som är nu, ålderdom och ungdom, tradition och tidlöshet”.

På skivan kommer Rosanne Cashs fantastiska röst till sin rätt och varje sång är säreget tolkad genom hennes distinkta och sofistikerade perspektiv som musiker. Man kan säga att genom The List öppnar Rosanne Cash famnen för sitt arv och sjunger av ren kärlek till genren och sångerna, som faktiskt har format den hon blivit som artist.

The List innehåller covers från The Carter Family och Hank Williams, Jimmie Rodgers och Patsy Cline, Merle Haggard och Bob Dylan. Skivan innehåller gäster som Bruce Springsteen och Elvis Costello och Wilcos Jeff Tweedy och Rufus Wainwright.

The List har fått lyriska recensioner:

Aftonbladets Markus Larsson säger ”Rosanne Cashs fantastiska versioner får mig nästan att skämmas över att jag ibland glömmer bort och tvivlar på originalens ursprungliga kraft.” 

Uppsala Nya Tidnings Ulf Gustavsson i Uppsala Nya Tidning säger att Cash sjunger ”med klockren stämma och återhållen glöd i sånger som Take these chains och 500 miles som visar att hon tar dem på fullaste allvar. Inte genom att sätta sig själv i förgrunden, utan genom att frilägga berättelser, livsöden och den melodiska bärkraften i sångerna. Nästan som att höra dem för första gången.” 

Barometerns Dennis Andersson skriver att ”The list är en samling sånger som går rakt in i hjärtat. I mitt tycke årets hittills bästa utländska album.

GPs Johan Lindqvist fyller i med ”The List är en rörande platta, på pappret "omöjliga" sånger som Girl from the north country och Long black veil hanteras med osviklig känsla och uppenbart mod.”

Rosanne Grammynominerades 2010 i kategorin “Best Pop Collaboration With Vocals” för “Sea of Heartbreak,” en duett med Bruce Springsteen från albumet, ett pris hon vann redan 1985 för låten ”I Don’t Know Why You Don’t Want Me”.


Köp biljett