Klubb Instant Live: Sambassadeur + Bye Bye Bicycle

Arrangör Instant
Datum fredag 31 maj
Insläpp 21.00
Pris 140 + service avgift
Åldersgräns 18 år
Plats Stora Klubben
Köp biljett

Efter sju års frånvaro är Sambassadeur tillbaka! Samarbetet med producenten Mattias Glavå fortsätter och första singel ut är Foot of Afrikka. Foot of Afrikka är inspelad i Stockholm tillsammans med inga mindre än Gustav Ejstes och Reine Fiske från Dungen, Christoffer Gunrup från The Amazing samt Ramo Spatalovic (Joel Alme/Franke).

”Låten spelades in under en förmiddag i Solna, vi hade missat att skicka över låten i förväg så ingen hade hört den när vi satte igång men det gick ju bra ändå. Halva skivan är inspelad i Stockholm, alltid härligt att komma bort ett tag. Att ”komma bort” och att folk har olika sätt att göra detta på kan man väl också säga att låten handlar om.”

Videon är regisserad av Samuel Peterson och är inspelad i en inomhussandstrand utanför Göteborg. Efter att ha släppt tre fullängdare på Labrador (Radio dept, SKWBN, Ingenting) har Sambassadeur nu valt att gå sin egen väg. Survival som albumet heter släpps 12 april och blir det första släppet på bandets nystartade label European Records.

Sambassadeur från Göteborg bildades 2003. Deras första skiva ”Sambassadeur”, släpptes 2005. Det som från början inte var menat att bli någonting, resulterade istället i något som skulle kunna kallas karriär.

2007 började de samarbeta med Mattias Glavå och de spelade in det hyllade albumet Migration tillsammans. Detta ledde till att de blev nominerade till ”Årets Pop” på P3 Guld, utsålda europaturnéer och att bl a Jarvis Cocker fick upp ögonen för bandet.

2010 släpptes Sambassadeurs tredje fullängdare ”European”. Även denna skiva hyllades i svensk och internationell press, det snackades om ”genombrott” och långa utlandsturnéer, då tog det stopp, Sambassadeur lades på is och med undantag för singeln ”Memories” som släpptes 2012, inleddes en åtta år lång ökenvandring.

”Mattias skickade oss till ett medium. Mediet förklarade för oss att bristen på framgång förklarades av vår rädsla för framgång. Hela samtalet handlade om framgång, inte ett ord om vi gillade det vi gör eller varför vi håller på. Det säger en hel del. Framgång för oss är frihet, att ”ställa in” kan vara lika givande som att ställa upp, det är framgång för oss”

”Det handlar ju mycket om en känsla. Sambassadeur-känslan, vad det nu är för en känsla. Det vet man när man hör den, skulle jag vilja säga. Tack, Sambassadeur. Tack för att ni köpte en gitarr, bildade ett band och gav ut en skiva” – Sonic Magazine

”As with generations of Swedish popsters before them, Sambassadeur excel at picking up sounds from the U.S. and UK and refining them to their catchy essence” – Pitchfork

”There’s an impressive sense of pop classicism, but these songs are even more melodically insistent, occasionally verging on show-tune mellifluousness.” – Mojo

 

Bye Bye Bicycle

Comeback av Bovallstrands finest!!

Bandets resa började 2001 i Bovallstrand på den svenska västkusten. Där träffades Samuel och André och beslöt sig att de ville bilda ett band. Då utbudet av andra ungdomar i bygden var starkt begränsat beslöt de sig för att inte hålla auditions i sin jakt på fler medlemmar och utan intagningsprov anslöt sig strax Nils, Viktor och Jakob.

I nästan ett decennium kom bandet att spendera största delen av sin lediga tid i replokalen. Vilket föll sig helt naturligt då ingen av dem kunde spela något instrument sedan tidigare. Det var först i augusti 2009 som fullängdsdebuten ”Compass” kom ut (Bonjour Recordings). En debut med ett starkt konceptuellt tema som bandet själva beskrev som ”jorden runt på 10 låtar”.

Albumet mottogs väl och många recensenter gav bandet epitet som ”det stora framtidslöftet” eller kallade det ”en fantastisk debut”. De blev även mycket omskrivna i pressen och fick P3 rotation i radio samt gjorde flera TV framträdanden. Skivan lanserades i 15 länder och tog bandet på flera omfattande turnéer runt om i Europa. Där spelade man ofta för fullsatta hus och besökte ett flertal festivaler som bl.a. Popaganda (SWE), Reepherbahn Festival (Tyskland) & Eurosonic (Nederländerna).

Till sist med över 100 spelningar i bagaget kände bandet att de turnérat färdigt och att det var dags att påbörja skisserna till uppföljaren, ”det svåra andra albumet”. “Nature” släpptes 2012.


Köp biljett