Tema Orden: Mattias Alkberg, Birgitta Lillpers, Annika Paldanius, Morten Chemnitz

Arrangör Forum För Poesi & Prosa
Datum onsdag 5 oktober
Insläpp 18.00
På Scen 19.00
Pris 80
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen
Köp biljett

Mattias Alkberg
Mattias Alkberg är musiker, låtskrivare och poet, uppvuxen i området Tuna i Luleå men är idag boende i Svartöstaden. Som musiker är han involverad i banden Bear Quartet och Mattias Alkberg BD. Han har även skrivit artiklar i tidningar som Norrbottens-Kuriren, Aftonbladet och Norrländska Socialdemokraten. 2004 fick han pris från Svenska Akademien. Alkberg har gett ut fem diktsamlingar på bokförlaget Wahlström & Widstrand. Dessa finns samlade i volymen Vart ska vi det vet jag när vi är framme från 2014.
 
Birgitta Lillpers
Birgitta Lillpers är boende i Orsa och en av Sveriges mer prishöljda poeter och prosaister. Sedan debuten 1982 har hon varit en egensinnig och tongivande röst i litteraturen. Hon har bland annat belönats med SR:s Lyrikpris, SvD:s litteraturpris och Samfundet De Nios Stora Pris. 2016 tilldelades hon Gunnar Ekelöf-priset i samband med utgivningen av sin senaste diktsamling Anteckningar om Hö. En flödande svit och undersökning av inte bara av trakterna kring Orsa, utan även av den gamla industristaden Manchester och dess förfall.
 
Annika Paldanius
Annika Paldanius är uppvuxen i Jönköping men bor numera i Göteborg, där hon arbetar som läkare. Hon har gått Biskops Arnös författarskola. Hennes romandebut Jag vet allt det här (en internmedicinsk roman) är en egensinnig och lekfull skildring av kampen mellan känsla och intellekt. Huvudpersonen Hanna går på läkarlinjen, tänker att vetenskapen har alla svar, hon har amasoner till vänner med hud av okrossbart glas, redo för vilka strider som helst. Men glaset börjar krackelera när vännen Filippa dras allt djupare och djupare ner i en depression. De lär sig att förlänga liv – men varför lever man egentligen, varför måste döden vänta?
 
Morten Chemnitz
Morten Chemnitz är en dansk poet född 1984 i Köpenhamn. Han debuterade med den rosade diktsamlingen Inden april som har beskrivits som en comeback för naturlyriken i den danska litteraturen, och han är bland annat influerad av den finlandssvenska poeten Gunnar Björling. I likhet med flera namnkunniga poeter i sin generation – som Amalie Smith, Olga Ravn och Asta Olivia Nordenhof – är han utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn. I svensk översättning är han tillgänglig i antologin Nervsystem – ung dansk poesi (2015). 2016 kom hans andra diktsamling Bindingerne.


Köp biljett