Togges Band

Arrangör Pustervik
Datum torsdag 30 oktober
Insläpp 19.00
På Scen 20.00
Pris 90
Åldersgräns 18 år
Plats Matsalen
Köp biljett

Togges Band – nyprogg på Pustervik 30/10
Togges Band är en ny konstellation. Men rötterna går djupt i den svenska proggmusikens jord.
Torgny Sjöstedt (sång, gitarr) var med och konstituerade genren redan 1970 på Gärdetfesternas hemmasnickrade scengolv, då som en del i bandet Love Explosion. Den orkesterns skivdebut året därpå innehöll låtar som Stellan Fällan och Djävulens Patrask och har utsetts till en av Tusen Svenska Klassiker i boken med samma namn av Jan Gradvall m fl (2009).
Senare på sjuttiotalet spelade Torgny och Göran Berg (bas) tillsammans i den eklektiska, men samtidigt originella, orkestern Togges Gossar. Barflickans Längtan är a-sidan på den första i en rad singlar som bandet gav ut med Dennis Huntington som sångare och Ulf Dageby som gitarrist. När Göran inte spelar med Togges kan han höras tillsammans med i  det folkproggiga Majornas Tredje Rote.
I nuvarande uppsättning av Togges Band ingår även Amanda Werne (sång, gitarr) och Oskar Bergenheim (trummor). Oskar har tidigare spelat med Mammas Havre och är nu bekant som trummis i Den Stora Vilan, ett band inom nyproggen som med flitigt spelande förtjänat sig en fanbase inte bara i hemmastadsdelen Majorna, utan runtom i Sverige.
Amanda, slutligen, kunde höras på Pustervik den 20 september i år. Då spelade hon egna låtar med sitt band Slowgold. För den som missade det tillfället går det bra att höra henne som en del i Hagatrion, med vilken framträder varje måndagkväll i baren under Folkets Bio på Linnégatan. I Togges Band spelar Amanda sologitarr och sjunger.
På Pustervik gästar också Stefan Missios (pianist i Den Stora Vilan och Hagatrion) på ett par låtar.
Konserten på Pustervik sker samtidigt som Togges Band släpper fullängdsvinylen ”Å, ljusa dröm!”. Materialet på skivan är i första hand skrivet av Torgny, men bidragande har även varit Dennis Huntington, Bo Berndtsson, Tore Berger och Mats G. Bengtsson.
Inspelningarna är med något undantag gjorda av Tomas Frank och Andra Teoderescu i Ljudvalvet, Kungssten, Göteborg. Undantaget utgörs av Sargassohav, ett stycke som Guido Vecchi spelar på solocello. Guido, som mellan 1936 och 1976 var solist och ledare av cellostämman i Göteborgs Symfoniorkester, framträdde under nittiotalet med Togges Trio. Sargassohav skrevs för Guido av Torgny, och bygger på en text av göteborgspoeten Ebba Lindqvist. Vinylskivans omslag är tecknat av Selma Sjöstedt.
På plats i samband med konserten kommer det att finnas en skivbar med försäljning av bl. a. Togges-singlar från 70-talet, vinyl med Slowgold och Den Stora Vilan samt nyheter från medlemmar i Blå Tåget.


Köp biljett