Woody West Lördagsklubb! Live: Det Stora Monstret + Dolce

Datum lördag 20 oktober
Insläpp 21.00
På Scen 22.00
Pris 140 kr + service
Åldersgräns 20 år (18 vid förköp)
Plats Stora Klubben
Köp biljett

DET STORA MONSTRET
2014 gav Det Stora Monstret, alias Jacob Johansson, ut sitt självbetitlade debutalbum – en skiva som Gaffa kallade ”årets svenska debut” och som hyllades unisont av kritikerkåren. Singeln ”Kolibrins vingar” gick direkt in på P3 och albumet blev nominerat till både Gaffapriset och Manifestgalan. Ett tydligt genombrott.

Den 25 maj släpptes äntligen uppföljaren ”En Drömd Plats”. Då får en åter chans att försvinna in i Monstrets karakteristiska tunga poplåtar sprängfyllda med bitterljuva melodier och den spröda men vassa lyriken som beskriver och ifrågasätter den värld vi lever i på ett alldeles eget sätt. På ”En drömd plats” följer vi Monstret i drabbning med den egna fegheten, genom olika bilder av förändring, i försök till verklighetsflykt, på gravöl, mitt in i förälskelserus och besatthet. Här kommer ett både poetiskt och politiskt album, vars låtar kliver rätt in i hjärtat. ”En drömd plats” är mer explosiv och storslagen än debuten, utan att tappa närheten. Det är tydligt att när Monstret nu återvänder, har det vuxit sig än större. Detta är ett mer dynamiskt album, på sina håll mer inzoomat och på andra håll mer utzoomat. Monstret dyker denna gång ännu djupare och stiger högre. Liksom på debuten för Jacob Johansson samman det ytterst personliga med en relevans på ett globalt och existentiellt plan.

– Skivan är inte skriven utifrån ett koncept eller någon förplanerad idé. Intuitionen har styrt. Jag tycker låtarna blir som mest levande, uppriktiga och direkta så. Det som känts mest angeläget och akut för tillfället har drivit fram innehållet i skivan. Jag skriver om allt som knockar mig. Nya möten med livets alla monster, berättar Jacob Johansson.

”Så jävla genuint och förtvivlat… Årets vackraste album på svenska” – GAFFA 6/6

”Tilltalet är direkt och lite skavande, musiken som är lätt proggig och skev på Bolster blir skönt 70-talspoppig på Saliv, medan nya singeln Flyktförsök lite överraskande slår en hängbro mellan Mattias Alkberg och Bon Iver.” – GP 4/5

”en underbart verklig drömpsykos” – NWT 4/5

”svensk pops Sören Kierkegaard” – Hymn

DOLCE
Två fantastiska singlar, ett par rader hos Noisey och en schysst spelning anordnad av Vice var allt det tog för att Umeå-duon Dolce skulle segla upp i medvind och förgöra allting på några nanosekunder. Med VU-aktiga montona pulser, rökrutesång och knarriga gitarrer som soundtrack till en solgassande förmiddag i Laurel Canyon kommer vi Dolce rätt nära. Lite som om Beach House och svenska jazzlegenden Monica Zetterlund möttes upp i Twin Peaks för att skapa musik tillsammans.

Med de två fantastiska singlarna ”Hand i Hand” och ”Inez Palema” har Dolce fått ett grymt genomslag. På ömsom svenska och ömsom engelska har Anna Levander och Leopold Nilsson gett oss precis vad vi behöver – och med släpp nummer två i form av dubbelsingeln ”Enslig tid/090″ är vi än mer övertygade.

Enbart på singlarna genomförde duon fina liveframträdanden både på egen hand men även som förband åt Amason och en mycket hyllad konsert på Way Out West.

Under året har bandet givit ut den helt svenskspråkiga debutskivan under namnet “Av Liv och Grönska” på anrika Startracks. Skivan producerade av Mattias Glavå som tidigare haft samma ära åt bl.a. Dungen och Håkan Hellström.

“Mitt i popbruset står Umeå-bandet verkligen ut. Varje ton känns äkta när det strömmar vispop med jazzklang från orglar, stråkar, lätta trummor och blåsinstrument. Nästan lite som hämtat från ett folkhem i Sverige på 1970-talet. Det finns ingenting som det här just nu.” – GAFFA

”Inez Palema is a beautiful sun-glittering track, taking a tone of Beach House, Velvet Underground, sprinkled on top with a voice that brings your thoughts to Monica Zetterlund. It makes you daydream.” – NOISEY


Köp biljett